enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
13°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Barajlarda Doluluk 3 Ayda Yüzde 25 Düştü, Sürdürülebilir Su İdaresinin Kıymeti Artıyor

Gelecek 25 – 30 yıl içinde Türkiye’deki kuraklık ve çölleşmenin ciddi oranda artabileceği belirtiliyor. Mekatronik Mühendislik AŞ Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güler, sürdürülebilir su yönetiminin yapılardan başladığına dikkati çekti. Güler, uyguladıkları akıllı bina çözümleriyle yüzde 30’un üzerinde su tasarrufunun mümkün olduğunu dile getirdi.

Barajlarda Doluluk 3 Ayda Yüzde 25 Düştü, Sürdürülebilir Su İdaresinin Kıymeti Artıyor
REKLAM ALANI
31.07.2024 15:54
6
A+
A-

İSKİ verilerine bakılırsa İstanbul’da barajların doluluk oranı son 3 ayda yüzde 25 civarında geriledi. Ankara’da ise geçen yıl temmuz sonunda ortalama yüzde 46 olan genel baraj doluluk oranı bu yıl yüzde 42’ye gerilemiş durumda. Meydana getirilen araştırmalar, küresel iklim değişikliğinin ve nüfus artış hızının Türkiye’yi de negatif etkilemeye başladığını, önümüzdeki 25 ila 30 yıl içinde kuraklık seviyesinin ciddi oranda artabileceğini gösteriyor. Bu durumun, tarımdan sanayiye ve toplumsal yaşama kadar birçok alanı negatif etkileyeceği öngörülürken, sürdürülebilir su yönetimi terimini da öne çıkarıyor. Türkiye’de şebeke sularında yitik kaçak oranlarının ise yüzde 50’ye yaklaştığı tahmin ediliyor.

Mekatronik Mühendislik A.Ş Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güler, suyu verimli kullanmanın hem yapılar için hem de insanoğlu için olmazsa olmaz unsur haline geldiğine dikkati çekti. Güler, “Geçen yıl İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı yüzde 20’nin altına inmişti. Yeraltı suyu seviyesi de genel olarak düşüyor. Su kaynaklarını verimli kullanmak ve suyu korumaya odaklanmak hem çevresel hem de ekonomik kazanımlar sağlayacak. Korumaya bireysel bilinçle beraber yapılardan adım atmak gerekiyor.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu. 

 

Rahat çözümlerle yüzde 30’u aşan su tasarrufu mümkün

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Başta büyükşehirler olmak suretiyle su dağıtım sistemlerinin ve yapıların, su kaybını önleyecek ekipmanlar ve teknolojilerle donatılabileceğini belirten Güler, “Suyun bir damlasını bile boşa akıtmayacak otomasyona dayalı çözümler uygulanabilir. Mesela yalnızca duş başlıklarındaki ve tuvaletlerdeki su tazyikini düşük akışa alarak yüzde 30’un üstünde tasarruflar söz mevzusu olabilirEk olarak akıllı bina tasarımları ve su depolama tankları ile yağmur sularının boşa gitmesinin önüne geçilebilir.” diye konuştu. 

 

Önemsiz görülen ufak su sızıntıları büyük kayıplara yol açabilir

Güler, eski yapıların birçoğunda su sızıntılarının olabileceğini ifade ederek, “Eski yapılarla beraber yeni yapılarda da gözden kaçan su sızıntıları olabiliyor. Önemsiz görülen bu sızıntılar ciddi anlamda su yitirilmesine niçin oluyor. Bunu önleyecek su sızıntı tespit sistemleri uygulayarak projelerdeki tasarrufu çoğaltmak da mümkün.” dedi. 

 

Sürdürülebilir su yönetimi alanında son olarak teknolojilerle çalışıyor

Mekatronik Mühendislik AŞ olarak, bu alanda birçok projeye imza attıklarını vurgulayan Güler, “Sürdürülebilir yapıların en mühim unsurunu su yönetimi oluşturuyor. Şundan dolayı maddi ve çevresel tesiri oldukça büyük. Gerçekleştirdiğimiz projelerde sürdürülebilir su yönetimine büyük ehemmiyet veriyoruz ve son olarak teknolojilerle yapılara işlerlik kazandırıyoruz. Büyük yapılarda kazandırdığımız su tasarrufu, binlerce tonla ifade edilebiliyor.” bilgilerini de paylaştı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.