Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı ilk yarı ihracat performansını detaylı bir şekilde inceleyin. İhracat verileri, sektördeki gelişmeler ve gelecek hedefleri hakkında bilgi edinin.
Türkiye’de sürdürülebilirlik mevzusunda öncü adımlar atan kuruluşların başlangıcında gelen Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB), 2024 yılının ilk yarısında toplam 203 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş oldu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, bu süreçte Türkiye genelinde tekstil ve hammaddeleri ihracatının %3,8 oranında bir azalışla 4,6 milyar dolar seviyesine gerilediğini belirtti. Sadece, ETHİB’nin ihracatındaki %10’luk düşüşle 203 milyon dolar seviyesine ulaşmasının önemine vurgu yapmış oldu.
Eskinazi, ihracatın ürün grubu bazında değerlendirildiğinde, en fazla pamuk elyafı ihracatının gerçekleştirildiğini, arkasından ise halı, suni-sentetik örme kumaşlar, yatak çarşafları ve pamuklu dokuma kumaşlar şeklinde ürünlerin geldiğini açıkladı. 2024 yılının ilk yarısında, ETHİB’den meydana getirilen ihracatta en büyük pazarın 21 milyon dolar ile Çin bulunduğunu, arkasından Ürdün, Pakistan, İtalya, Bangladeş, Vietnam, İran, Belçika, Tunus ve Portekiz şeklinde ülkelerin geldiğini belirtti.
Eskinazi, son üç senedir Türkiye ekonomisinin yüksek enflasyonla savaşım ettiğine ve bunun sonucu olarak faiz ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların fiyat rekabetini zorlaştırdığına dikkat çekti. 2025’in ilk yarısı için fiyatların daha rasyonel bir hale geleceğini ve ihracatçıların daha öngörülebilir bir süreç geçirebileceğini düşündüğünü altını çizdi. Türkiye’nin kaybetmiş olduğu döviz kuru avantajını geri kazanması durumunda, 2025’in ortalarında daha iyi bir ekonomik görünüm elde edileceğini açıkladı. 2024 yılı için tekstil ihracatının mevcut seviyeleri koruyacak şekilde gerçekleşeceği öngörüsünde bulunmuş oldu.
Eskinazi, Türkiye’nin inovasyon altyapısını geliştirmesi halinde 85 milyon yurttaşı için refah sağlayabileceğini belirtti. Ar-Ge ve inovasyon odaklı yatırımlar için yapısal reformların koşul olduğuna işaret etti. Capital Economics tarafınca meydana getirilen bir araştırmaya nazaran, suni zekadan en fazla yarar sağlayacak ekonominin ABD olduğu öngörülüyor. Asya ülkeleri, Birleşik Krallık, İsrail ve bazı İskandinav ülkeleri de bu alanda iyi bir konumda. Sadece, Türkiye bu listede yer almıyor. Doğru alanlara meydana getirilen yatırımlar, ülkelerin geleceğini şekillendirmede büyük bir rol oynuyor.
Eskinazi, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat çerçevesinde gelen Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) ile sektörlerinin uyum sağlaması için büyük bir çaba sarf ettiklerini açıkladı. Birlikler ile yürütmeye başladıkları Ortak Sürdürülebilirlik Komitesi emekleri ve Birliğin görevli olduğu Organik – Sürdürülebilirlik Sertifikasyonları ile pamuk alt emek harcama grubunun faaliyetlerinin 2024 yılı süresince devam edeceğini duyurdu.
Başkan Eskinazi, tüm tekstil birlikleriyle ortaklaşa gerçekleştirmeyi planladıkları 2024-2028 Turquality projesi ile ABD’ye yönelik tanıtım faaliyetleri düzenleyeceklerini deklare etti. Ek olarak, Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi URGE Projesi kapsamında, 15-19 Eylül 2024 tarihleri içinde Hollanda’ya bir sektörel tecim heyeti düzenlemeyi planladıklarını belirtti. 18 Eylül’de gerçekleşecek Circular Textile Days programı ile katılımcı firmalara sürdürülebilir bir geleceğe yönelik temel bağlantılar ve iş birlikleri için uygun bir ortam sağlanacağını açıkladı.
Katılımcılar, döngüsel iktisat alanında etkinlik gösteren firmaların ziyaretleriyle tekstil sektöründeki sürdürülebilirlik örneklerini ve inovasyonları görme fırsatı elde edecekler. Ek olarak, pamuk üretim, tüketim ve fiyat projeksiyonlarının yanı sıra sürdürülebilirlikle ilgili konuların ele alınacağı Internasyonal Pamuk İstişare Komitesi (ICAC)’nin 82. toplantısının bu yıl 30 Eylül-3 Ekim tarihleri içinde Özbekistan’da düzenleneceği ve toplantıya Birliğin katılım sağlayacağı bilgisini paylaştı.
Son olarak, Halı İhracatını Geliştirme UR-GE Projesi için 14 Haziran 2024 tarihinde Tecim Bakanlığı’ndan onay aldıklarını vurgulayan Başkan Eskinazi, Türkiye’nin en mühim halı üretim merkezlerinden Manisa Demirci’de etkinlik gösteren 19 firmanın, Demirci Tecim ve Endüstri Odası’nın desteğiyle bir araya gelmiş olarak, Demirci halılarının internasyonal pazarlarda bilinirliğinin artırılması için güç birliği yaptığını belirtti. Türkiye’ye 2023 senesinde 2 milyar 752 milyon dolar döviz kazandıran halı sektörünün, ihracatta ürün çeşitliliğinin artırılması ve internasyonal pazar payının genişletilmesi amaçlandığını açıkladı.
Kaynak: BYZHA – Beyaz Haber Ajansı