enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1963
EURO
36,8286
ALTIN
2.967,05
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Venüs’te Fosfin ve Amonyak: Gizemli Kimyasalların Sırları

Venüs’te keşfedilen fosfin ve amonyak, gezegenin atmosferindeki gizemli kimyasal süreçleri aydınlatıyor. Bu içerikte, bu kimyasalların kökenleri ve Venüs’ün sırları hakkında derinlemesine bilgiler bulabilirsiniz.

Venüs’te Fosfin ve Amonyak: Gizemli Kimyasalların Sırları
REKLAM ALANI
06.08.2024 00:30
4
A+
A-

Venüs’te Gizemli Kimyasallar: Fosfin ve Amonyak

Venüs'te Gizemli Kimyasallar: Fosfin ve Amonyak

Güneş Sistemi’nin en garip gezegenlerinden önde gelen Venüs, Güneş’e uzaklık bakımından ikinci sırada içeriyor ve ısı açısından ise birinci sırada. Bu gezegenin atmosferinde bulunan fosfin ve amonyak bileşiklerine neyin sebep olduğu sorusu giderek derinleşiyor. Fosfin ve şimdi de amonyağın gizemli kökeni, bu kimyasalların Venüs’te biyolojik bir deposu olabileceği fikrini gündeme getiriyor.

Venüs, Güneş Sistemi’nin en sıkıntılı ve yırtıcı gezegenlerinden biri olarak biliniyor. Dünya ile büyüklük açısından benzerlik gösterdiğinden, çoğu zaman “kardeş gezegen” yada “Dünya’nın ikizi” olarak anılıyor. Sadece Venüs’ün averaj yüzey sıcaklığı 471 aşama ile kurşunu bile eritecek kadar yüksek. Ek olarak, Venüs’teki atmosfer basıncı, Dünya yüzeyindeki basıncın ortalama 90 katı olarak ölçülüyor. Bu koşullar, yaşam için son aşama negatif bir ortam oluşturuyor.

Fosfin Keşfi: Şaşırtıcı ve Gizemli

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Sadece gezegenin bulutlarında tespit edilen fosfin ve amonyak, eğer orada yaşam var ise, bunun Venüs yüzeyinin yükseklerinde bulunabileceği anlamına geliyor. James Clerk Maxwell Teleskobu (JCMT) ve Green Bank Teleskobu tarafınca toplanan milimetre altı radyo dalga boyu verileri kullanılarak tespit edilen bu bileşiklerin kökeni hâlâ bir muamma. Bilim adamları, Venüs’ün oksijenli atmosferinde fosfin yada amonyağın iyi mi oluştuğunu hemen hemen anlayabilmiş değil.

Daha önceki gözlemlerde fosfin izine rastlanmamış ya da yalnızca fazlaca yapıt oranda tespit edilmişti. Sadece yeni meydana getirilen ve oldukça kapsamlı olan bu gözlemlerde fosfinin varlığı net bir halde belirlendi. İlginç bir durum, fosfinin Venüs’te gün doğarken yoğun bir halde gözlemlenmesi. Fakat gün doğumundan sonrasında fosfinin Güneş radyasyonu sebebiyle hızla yok olduğu belirtiliyor. Bu durum, fosfinin Venüs’te gece atmosferde birikmesi ve gündüz yok olması olgusunu ortaya koyuyor. Önceki gözlemlerde fosfini niçin tespit etmekte zorlanıldığı da böylece açıklığa kavuşuyor. Sadece, fosfinin kısa sürede -yani gece- iyi mi tekrardan üretildiği ve bu üretimin deposu hâlâ belirsizliğini koruyor.

Amonyak: Bir Öteki Gizemli Bileşik

Gözlemler neticesinde tespit edilen amonyağın kökeni de fosfinle benzer şekilde belirsiz. Sadece, bu bileşiklerin varlığı, yaşamın orada kolayca gelişebileceği anlamına gelmiyor. Bilinmiş olduğu suretiyle, Venüs’ün atmosferi saf sülfürik asit bulutlarıyla kaplı. Evet, bulutlardaki ısı ılıman görünse de asitlik büyük bir problem teşkil ediyor. Eğer hakkaten Venüs’ün atmosferinde bulunuyorsa, mikrobik yaşam oradaki aşırı koşullarda hayatta kalmanın bir yolunu bulabilir. Zira amonyak, sülfür dioksit ile karıştırıldığında asitliği bir kısmını nötrleştiriyor.

Venüs'te Fosfin ve Amonyak: Gizemli Kimyasalların Sırları

Fosfin ve amonyağın kökenleri gizemini korurken, Avrupa Uzay Ajansı’nın JUICE uzay aracı 2025 senesinde Venüs’ün yanından geçecek. Bilim adamları, JUICE’in mahalli aletleriyle gözlem yapmasını ve daha detaylı bilgiler elde etmeyi umuyorlar.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.