TPM 2.0 ile Windows 11, eski bilgisayarlarda yeni bir deneyim sunuyor. Güvenlik, performans ve kullanım kolaylığı ile donatılmış bu sistem, teknolojiyi güncellemenin en iyi yolunu keşfetmenizi sağlıyor.
TPM 2.0, 2016 ile 2017 yılları aralığında üretilen birçok bilgisayarda standart olarak bulunmakta. Eski model bilgisayarlar çoğu zaman güvenilir platform modülü (TPM) ile donatılmadığından, resmi olarak Windows 11’i desteklememektedir. Sadece, TPM 2.0 ile donatılmamış cihazlara resmi olmayan yöntemlerle Windows 11 yüklemek mümkündür. Üstelik, bu yazılım eski bilgisayarlarda da oldukça iyi bir performans sergileyebilir.
Örnek Vaka: Intel Celeron İşlemci
Reddit platformunda bir kullanıcı, Rufus yazılımını kullanarak 2014 model Intel N2940 işlemcili dizüstü bilgisayarına Windows 11 yüklediğini paylaştı. Bu işlem sonrasında bilgisayarın yalnız 7 saniyede açıldığını ve hatta oyun oynatma kapasitesine haiz bulunduğunu belirtti. Kullanıcı, Bildirim Merkezi, WiFi bağlantısı ve Ayarlar paneli benzer biçimde bileşenlerin, Windows 10’a kıyasla ortalama %50 daha süratli yüklendiğini beyan etti.
Kullanıcının Windows 11’i yüklemeden ilkin yapmış olduğu tek değişim, bilgisayarın 2GB RAM’ini 4GB’a yükseltmek ve bir SSD eklemek oldu. Bu sayede, sistemin genel performansı mühim seviyede arttı. Kullanıcı, Windows 11’i yükledikten sonrasında hiçbir optimizasyon yapmadığını, yalnız RAM ile ilgili sorunların çıkmaması için svchost üstünde bazı ayarlamalar yaptığını belirtti.
Birçok kullanıcı, Microsoft’un Windows 11’i eski cihazlarda resmi olarak destekleyecek şekilde geliştirmesi icap ettiğini korumak için çaba sarfediyor. Bu mevzuda değişik görüşler olsa da, eski cihazlara yeni bir yaşam vermek isteyenler için TPM 2.0 gereksinimi, bazı kullanıcılar tarafınca göz ardı edilebiliyor.