enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1963
EURO
36,8286
ALTIN
2.967,05
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

ABD Hakkaniyet Bakanlığı’nın Google Üstündeki Rekabet Soruşturması ve Ihtimaller içinde Bölünme Seçenekleri

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google üzerindeki rekabet soruşturması, teknoloji devinin pazar gücünü sorguluyor. Olası bölünme seçenekleri ve bu sürecin sektöre etkileri hakkında detaylı bilgi edinin.

ABD Hakkaniyet Bakanlığı’nın Google Üstündeki Rekabet Soruşturması ve Ihtimaller içinde Bölünme Seçenekleri
REKLAM ALANI
16.08.2024 00:58
2
A+
A-

ABD Hakkaniyet Bakanlığı’nın Google Üstündeki Baskısı

ABD Adalet Bakanlığı'nın Google Üzerindeki Baskısı

ABD Hakkaniyet Bakanlığı, teknoloji devleri üstündeki denetimini artırma çabası içinde zamanı bir karar alarak Google’ın ana şirketi Alphabet’in kasıtlı olarak tekel oluşturduğuna hükmetmişti. Şimdi ise, bu kararın peşinden, Bakanlık görünüşe gore Alphabet’in bölünmesi şeklinde çeşitli seçenekleri değerlendiriyor. Unutulmamalıdır ki, ABD milenyumun başlarında Microsoft’u da bölmeyi denemiş, sadece bu girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Google’ın Bölünmesi Mümkün mü? ABD hükümeti, 2020 senesinde açmış olduğu çarpıcı rekabet davasında Google’ın iki ana alanda yasadışı tekel oluşturduğuna karar vermişti: arama motoru hizmetleri ve metin reklamcılığı. Şimdi ise bu kararın ihtimaller içinde neticeleri üstünde durulmakta. İlk olarak, Google’ın parçalara ayrılması gündemde. Hakkaniyet Bakanlığı, Google’ı rakipleriyle daha çok veri paylaşmaya zorlamak ve suni zeka ürünlerinde haksız avantaj elde etmesini engelleyecek önlemler almak için çeşitli stratejiler üstünde çalışıyor.

Bloomberg’in aktardığına gore, Hakkaniyet Bakanlığı avukatları içinde en oldukça tartışılan çözümlerden biri Android işletim sisteminin elden çıkarılması. Bununla beraber, Google’ın popüler web tarayıcısı Chrome ve AdWords (Google Ads) platformunun da satışının mecburi hale getirilmesi seçenekler içinde yer almakta. Eğer Hakkaniyet Bakanlığı, Google’ın bölünmesine karar verirse, bu durum tarihin en büyük şirket bölünmelerinden biri olarak kayıtlara geçebilir.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Sadece ABD’nin genel önceliği, Google’ın platformlarda varsayılan olabilmek için yapmış olduğu hususi anlaşmaları ortadan kaldırmak. Bu bağlamda, Google’ın Gmail ve Google Play Store şeklinde hizmetlerine erişim sağlamak için aygıt üreticileriyle yapmış olduğu şartlı anlaşmalar dikkat çekiyor. Bu anlaşmalar, Chrome’un cihazlara silinemeyecek şekilde evvel yüklenmesini de kapsamaktadır. Ek olarak, Google’ın arama motorunu cihazlarda ve web tarayıcılarında varsayılan hale getirmek için şirketlere senelik olarak 26 milyar dolara kadar ödeme yapmış olduğu, bunun 20 milyar dolarlık kısmının her yıl Apple’a gittiği belirtiliyor.

Değerlendirilen öteki seçenekler içinde, Google’ın rakipleri olan Bing yada DuckDuckGo şeklinde platformlara verilerini devretmesi ya da lisanslaması da bulunuyor. Zira Google, hususi sözleşmeler yardımıyla en yakın rakibinden 16 kat daha çok kullanıcı verisi elde ediyor ve dolaylı olarak rakiplerinin kendi arama motorlarını geliştirmesini engelliyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.