DSÖ, maymun çiçeği salgısını acil durum olarak ilan etti. Bu gelişme, dünya genelinde sağlık sistemleri ve kamu sağlığı önlemleri üzerinde önemli etkiler yaratacak. Salgının yayılma riski ve alınacak önlemler hakkında bilgi edinin.
Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği hastalığı (mpox) salgını sebebiyle “internasyonal öneme haiz halk sağlığı acil durumu” duyuru etti. Bu karar, hastalığın yayılımını denetim altına almak ve potansiyel bir küresel salgına karşı hazırlıkları çoğaltmak amacı taşıyor.
Türkiye Sıhhat Bakanlığı, devletimizde şu an için herhangi bir mpox vakasına rastlanmadığını ve bu yüzden ek engelleme yada önlem gereksinimi olmadığını duyurdu. DSÖ yetkilileri, Çarşamba günü virüsün yayılımını değerlendirmek suretiyle bir toplantı gerçekleştirmiş oldu. Toplantının peşinden DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 2022 yılından sonrasında olay sayılarında tekrardan bir artış gözlemlendiğine dikkat çekti.
Acil durum ilanı, dünya genelindeki karar alıcıları harekete geçirmeyi ve önleme çalışmalarına daha çok kaynak aktarılmasını sağlamayı amaçlıyor. 2023 yılı itibarıyla bildirilen vakaların %96’sı Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden geldi. Bu ülkede, minimum 14 bin kişide tespit edilen yeni bir varyantın daha süratli yayılmış olduğu değerlendiriliyor. Bir çok hasta kısa sürede iyileşse de, bilhassa çocuklar, hamile hanımefendiler ve bağışıklık sorunları yaşayan bireyler için hastalık ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Mpox sebebiyle Afrika’da 2023 yılının başından bu yana 524 can kaybı rapor edildi. Hastalık, kısa bir süre ilkin Ruanda, Burundi, Uganda ve Kenya’da da ilk kez tespit edildi.
Sıhhat Bakanlığı: Türkiye’de Olay Yok
Avrupa Hastalık Denetim ve Önleme Merkezi (ECDC), Temmuz ayı sonunda yapmış olduğu değerlendirmede, mpox’un Avrupa kıtasında yayılma riskinin “oldukca düşük” bulunduğunu belirtti. Türkiye’de İletişim Başkanlığı, ülkede kaydedilen herhangi bir olay olmadığını duyurdu. Robert Koch Enstitüsü de Almanya’da şu ana kadar malum bir mpox vakasının bulunmadığını bildirdi.
Türkiye Sıhhat Bakanlığı, toplumsal medya hesapları üstünden yapmış olduğu açıklamada, “Bilhassa Afrika kıtasında görülen maymun çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılı itibarıyla rastlanmamıştır. Devletimizde hemen hemen herhangi bir engelleme yada ek önlem ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımız lüzumlu emek harcamaları yürütmekte, bilim kurulumuz ve sıhhat altyapımızla süreçleri titizlikle takip etmektedir” ifadelerine yer verdi.
Ayrıca, Afrika Hastalık Denetim ve Önleme Merkezleri, iki milyon aşı temini için internasyonal yardım talep etti. Avrupa Komisyonu ise bu çerçevede 175 bin doz aşı göndereceğini deklare etti. “Modified Vaccinia Ankara-Bavarian Nordic” adlı aşı, risk altındaki yetişkinler için AB, ABD ve İngiltere dahil olmak suretiyle birçok ülkeden onay aldı. Aşının içinde ne olduğu, kısmen Ankara’da geliştirildiği için bu isimle anılmaktadır. Sıhhat Bakanlığına bakılırsa, çiçek aşılarının mpox’a karşı koruma sağlama oranı %85’tir.