Sodyum iyon piller, lityum iyon pillerin gelecekteki alternatifleri olarak öne çıkıyor. Enerji depolama teknolojilerindeki bu yenilik, sürdürülebilirlik ve maliyet avantajları ile dikkat çekiyor. Geleceğin enerji çözümlerini keşfedin!
Günümüzde lityum iyon pillere alternatif olarak geliştirilen sodyum iyon piller, giderek daha çok ilgi görmeye başlıyor. Bu alandaki son gelişmelerden biri, ABD merkezli Natron Energy tarafınca duyuruldu. Şirket, North Karolina’da devasa bir sodyum iyon batarya üretim tesisi kurma planlarını deklare etti. Bu tesis, ABD’nin en büyük sodyum iyon batarya üretim tesisi olma özelliği taşıyacak.
Tesisin büyüklüğü 24 GW olarak planlanıyor. Natron, ürettiği pillerin güç yoğunluğu ve şarj hızı açısından lityum iyon pillerden daha üstün performans sergilediğini vurguluyor. Ek olarak, bu pillerin lityum, kobalt, bakır yada nikel şeklinde pahalı ve çevresel sorunlara neden olan elementler içermediğini ve yanıcı olmadığını belirtiyor.
Natron, kısmen Şimal Karolina İş Geliştirme Yatırım Hibesi (JDIG) tarafınca desteklenen bu yeni tesise ortalama 1,4 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Edgecombe County’de inşa edilecek olan 111 dönüm büyüklüğündeki tesis, Natron’un mevcut üretim kapasitesini 40 katına çıkaracak. Şirket, tesis tam kapasiteye ulaştığında 1.000 mahalli temiz enerji işi yaratmayı öngörüyor.
Natron, ürettiği pilleri veri merkezleri, mobilite, mikro şebekeler ve telekomünikasyon şeklinde çeşitli alanlara tedarik etmeyi hedefliyor. Bu pillerin, 50.000 şarj döngüsü ömre haiz olacağı belirtiliyor. Natron, patentli Prusya mavisi elektrotlar kullanarak ürettiği pillerin, mevcut öteki sodyum pillerden daha düşük iç dirence haiz bulunduğunu ifade ediyor.
Sektördeki öteki mühim oyuncular içinde CATL ve Northvolt şeklinde sodyum iyon pil üreticileri de bulunuyor. Bu firmalar, 160 Wh/kilo enerji yoğunluğuna haiz pillerini tanıttı ve gelecek için 200 Wh/kilo hedefi belirlediler. Rakipleri olan lityum demir fosfat (LFP) piller ise 170 ila 220 Wh/kilo içinde enerji yoğunluğu sunmaktadır. Öte taraftan, NMC kimyaya haiz lityum iyon piller, 250 Wh/kilo yoğunluğa ulaşabilmektedir.
Sodyum iyon piller, lityum, kobalt ve nikel şeklinde pahalı ve elde edilmesi zor elementlere gerekseme duymadıkları için, doğada bolca bulunan ve ucuz bir element olan sodyuma dayanıyor. Bu özellikleri yardımıyla, sodyum iyon pillerin gelecekte lityum iyon pillere alternatif olarak daha yaygın hale gelmesi planlanıyor.