TCG Pirireis denizaltısının hizmete girişi ve teknik özellikleri hakkında detaylı bilgiye ulaşın. Modern donanımı, stratejik önemi ve deniz kuvvetlerimizdeki yeri ile TCG Pirireis, Türk savunma sanayisinin gururu.
Ulusal Müdafa Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamalara nazaran, 24 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Aksaz Tersanesi Komutanlığı’nda mühim bir merasim gerçekleştirilecek. Bu merasim, Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı Projesi çerçevesinde inşa edilen ilk denizaltı TCG Pirireis‘in hizmete girmesi sebebiyle büyük bir heyecanla planlanıyor.
Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) kapsamında, Gölcük Tersane Komutanlığı’nda inşa edilen TCG Pirireis için mutlu sona erişilmiş durumda. Türkiye’nin deniz gücüne mühim bir katkı sağlayacak olan bu denizaltı, 24 Ağustos Cumartesi günü düzenlenecek olan törenle Türk Birliği’nın envanterine katılacak. Ek olarak, Hızırreis denizaltısı bayrak çekme ve seyir deneyimlerine başlarken, Muratreis denizaltısı da havuz donatım faaliyetlerine giriş meydana getirecek.
Bunun yanı sıra, YAKIT 2-3-4 Akaryakıt Gemileri ile beraber, dünyada sınıfının en büyüklerinden kabul edilen 3 bin tonluk denizaltı havuzu da hizmete alınacak. Bu gelişmeler, Türk Deniz Kuvvetleri için stratejik bir öneme haiz.
Reis sınıfı denizaltılar, Alman Tip 214 tasarımı temel alınarak Türk Birliği için inşa edilen altı tane çağdaş ve gelişmiş denizaltıdan oluşmaktadır. 2006 senesinde başlatılan bu mühim proje, Türkiye’nin sualtı kabiliyetlerini mühim seviyede geliştirmeyi hedefliyor. Bu denizaltılar, havadan bağımsız tahrik (AIP) sistemleri ile donatılmış olup, su yüzeyine çıkmadan uzun soluklu su altı operasyonları gerçekleştirebilme kapasitesine haiz olacak. Bu teknoloji, dizel motorlar, bataryalar ve yakıt hücrelerini bir araya getirerek gizlilik ve operasyonel menzil açısından büyük avantajlar sunacak.
Denizaltılarda, iki dizel üreteç ve gelişmiş batarya sistemleriyle tamamlanan Siemens Permasyn markalı bir ana motor bulunmaktadır. Türk Birliği, bu proje kapsamında her yıl bir denizaltıyı hizmete almayı planlamaktadır. TCG Pirireis, Aralık 2019’da denize indirilmiş olup, şu anda deniz denemelerine devam etmektedir.
Gölcük Tersane Komutanlığı’nda inşa edilen Reis sınıfı denizaltıların hedef hizmete giriş tarihleri şu şekildedir:
TCG Pirireis projesinde STM, ASELSAN, HAVELSAN, TÜBİTAK, AYESAŞ, MilSOFT ve KoçSistem şeklinde mühim firmalar vazife almıştır. Reis sınıfı denizaltıların dördü, Gemisavar Roket ateşleme kabiliyetine haiz 8 tane 533mm’lik torpido kovanı ile donatılacaktır. Bu denizaltılarda, Türk müdafa sanayii tarafınca ulusal imkanlarla geliştirilen AKYA Ağır Torpidosu ve ATMACA Gemisavar Füzesi kullanılacaktır.
TCG Pirireis‘in dikkat çeken teknik özellikleri ise şu şekildedir: