enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1934
EURO
36,7538
ALTIN
2.969,41
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

Türk Havacılığının Zamanı ve ANKA 3’ün Yükselişi

Türk havacılığının köklü geçmişini ve ANKA 3’ün gelişimini keşfedin. Bu içerikte, Türk havacılığının önemli dönüm noktaları ve ANKA 3’ün uluslararası arenada nasıl yükseldiği detaylı bir şekilde ele alınıyor.

Türk Havacılığının Zamanı ve ANKA 3’ün Yükselişi
REKLAM ALANI
26.08.2024 00:40
0
A+
A-

Türk Havacılığının Temelleri

Türk Havacılığının Temelleri

Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün “Havacılık askeri bakımdan muhteşem mühim, Avrupa ve ABD havacılığı ek olarak bir spor mevzusu olarak görmeye başladı, iyi düşünün. Ikimiz de geç kalmayalım, bilgili, yürekli, kanatlı bir gençlik yetiştirelim. Hayalini geniş tut. Tayyare yapmayı bile düşün. Cemiyeti kur ve bana çalışmaya başladığınızı bildir.” sözleri, Türk havacılığının gelişiminin temelini oluşturdu. Bu doğrultuda, 16 Şubat 1925’te “Türk Tayyare Cemiyeti” adı altında kurulan bu yapı, on yıl sonrasında “Türk Hava Kurumu” adını alarak, Türk Havacılık Endüstri geçmişine büyük katkılarda bulunmuş oldu.

Türk Hava Kurumu, zamanının ilerisinde birçok tasarım ortaya koymuştu. Bu tasarımlardan biri, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Türk Hava Kurumu Fabrikası’nın 13. tasarımı olan THK-13 Uçan Kanat Planörüydı. THK-13, günümüzde gökyüzünde yer edinen jet motorlu uçan kanat ANKA 3’ün geçmişteki bir yansıması gibiydi. 1939-1940 yıllarında inşa edilen THK-13, THK Etimesgut Tayyare Fabrikası’nda üretilmişti.

THK-13 Uçan Kanat Planörü

THK-13 Uçan Kanat Planörü

YAZI ARASI REKLAM ALANI

THK-13, tek kişilik ve uçan kanat tasarımına haiz bir prototip planörüydü. 1948 senesinde, Y. Müh. Yavuz Kansu tarafınca tasarlanmış ve planör olarak inşa edilmiştir. Kontrol uçuşları ise Pilot Kadri Kavukçu ve Pilot Cemal Uygun tarafınca gerçekleştirilmiştir. Yavuz Kansu, THK-13’ü tasarlarken Amerikalı Northrop ve Alman Horten kardeşlerin uçan kanat projelerinden esin almıştır.

O dönemde uçan kanatlar geliştiriliyor ve üretiliyordu; sadece bu alandaki adımlar hemen hemen yeniydi. Mesela, Northrop şirketi 400 kilometre hız yapabilen uçan kanat modelleri üretmişti. THK-13, hafifçe olması için ahşap ve kumaştan yapılmış, 20 m kanat uzunluğuna, 2 m yüksekliğe ve 490 kilo toplam ağırlığa sahipti. Tek pilotlu kokpitin üstü açıktı. Sadece THK-13 inşa edildiğinde, Ankara Rüzgar Tüneli hemen hemen tamamlanmamıştı. Bundan dolayı, rüzgar testleri, THK-15 uçağının üstüne monte edilen hususi bir platform ile planörün 1/10 modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

Uçuş Denemeleri ve Kazalar

Uçuş Denemeleri ve Kazalar

THK-13’ün ilk uçuş testi Ağustos 1948’de yapılmış oldu. Çankaya’da uçağın arkasına bağlanarak havalanan THK-13, bazı aksaklıklar sebebiyle mecburi bir iniş yapmak mecburiyetinde bırakıldı ve küçük hasarlar oluştu. İkinci uçuşu ise Eylül 1948’de gerçekleştirildi; fakat bu kez pilot Cemal Uygun’du. Ne yazık ki, bu uçuş testinde THK-13, kalkıştan kısa bir süre sonrasında yana yatışla düşerek kaza kırıma uğradı. Pilot Uygun başından yaralanarak talih eseri hayatta kaldı, sadece THK-13 parçalar halinde dağıldı.

Kaza sonrası meydana getirilen araştırmalarda, sağ kanatta bir mengenenin unutulmuş olduğu ve bu parça hareket ederek planörün sağa eğilmesine niçin olduğu belirlendi. THK Tayyare Fabrikası Müdürü Selahattin Beler, Northrop Aircraft‘a danışma talebiyle bir mektup gönderdi. 15 Aralık 1948’de gelen yanıt, oldukça rahat ve diplomatikti. Northrop’un mühendislik direktörü Walter J. Cerny, THK-13’ün tasarımına fanatik kaldıklarını, iniş ekibi mekanizmasını beğendiklerini ve THK’nın ileri görüşlü fikirlerini takdir ettiklerini belirtti. Sadece, THK’nın ana soruları yanıtlanmadı ve yalnızca bir broşür gönderildi.

Projenin Sonu ve ANKA 3

Projenin Sonu ve ANKA 3

İkinci kazadan sonrasında yeni bir THK-13 üretimi başlatıldı, hatalar giderildi; sadece lüzumlu çekici uçağın bulunmaması sebebiyle ikinci planör uçurulamadı ve proje 1949 senesinde iptal edildi. Projenin, ileri teknolojik bir uçağa evrilebileceği düşünülüyordu. Sadece, Türkiye’de teknik eğitim ve AR-GE anlayışının hemen hemen yerleşmediği bu zamanda, kontrol sürecinde karşılaşılan problemler basında yanlış raporlandı ve “para israfı, lüks proje” olarak adlandırıldı. Bu durum, projenin iptaline giden yolda mühim bir etken oldu.

THK Başkanı General Seyfi Düzgören’in 28 Aralık 1948’de vefatından sonrasında projeyi korumak için çaba sarfeden kimse kalmadı. Aynı tarihlerde, Northrop YB-35 ve YB-49 Flying Wing projeleri de başarısız olmuş ve iptal edilmişti. Sadece, bu uçaklarla, bilhassa YB-49 ile 1940’larda meydana getirilen testler esnasında, uçağın uçan kanat tasarımının ufak bir radar kesitine haiz olduğu fark edildi. Onlarca yıl sonrasında, bu gizli saklı detay Northrop Grumman‘ın gelişmiş B-2 (1989) bombardıman uçaklarının bel kemiğini oluşturacaktı. Hatta iki uçağın kanat açıklığı birbiriyle aynıdır.

ANKA 3’ün Yükselişi

ANKA 3'ün Yükselişi

75 yıl sonrasında, 2023 senesinde Türk havacılık endüstrisinin en mühim unsurlarından kabul edilen TUSAŞ, bir başka uçan kanadı havalandırdı: ANKA 3. Halihazırda testlerine devam eden ANKA 3, ilk uçuşunu 28 Aralık 2023’te gerçekleştirmiş oldu. Bu insansız cenk uçağı, turbofan motorlu, beden içinde tabanca sistemleri barındıran, yüksek yük taşıma kapasitesine haiz ve gizlilik odaklı bir tasarıma haizdir. Bulgu, gözetleme ve haber alma görevleri yanı sıra, değişik hava-yer cephaneleri ile saldırı yapabilir, düşman helikopter, pervaneli tayyare ve İHA’ları avlayabilir. Ek olarak, düşman RF yayımı icra eden radar ve hava müdafa sistemlerini etkisiz hale getirebilir.

ANKA 3, 2025 başlangıcında Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor. İçeriğin sonuna gelirken, iyi mi başladığımızı hatırlatmakta yarar var:

“Türk; yurdun dağlarında, ormanlarında, ovalarında, denizlerinde, her bucağında, iyi mi bir informasyon ve kendine güvenle yürüyor, dolaşıyorsa, yurdun gökyüzünde de aynı şekilde dolaşabilmelidir. Bu ise Türk’ü, çocukluğundan, vatan kuşlarıyla, vatan havası içinde yarışa alıştırmakla adım atar, işte bugün burada bizi toplayan sebep, o mukaddes işe başlama ayinidir. Türk Evladı! Her işte olduğu benzer biçimde havacılıkta da en yüksek düzeyde, gökte seni bekleyen yerini azca zamanda dolduracaksın. Bundan gerçek dostlarımız sevinecek, Türk Milleti mutlu olacaktır.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.