enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1934
EURO
36,7538
ALTIN
2.969,41
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

Arizona Üniversitesi’nden Elektron Mikroskobunda Devrim

Arizona Üniversitesi’nde gerçekleştirilen devrim niteliğindeki çalışmalar, elektron mikroskopisi alanında çığır açan yenilikler sunuyor. Bu makalede, yeni teknolojilerin bilimsel araştırmalara olan etkilerini keşfedin.

Arizona Üniversitesi’nden Elektron Mikroskobunda Devrim
REKLAM ALANI
26.08.2024 00:48
0
A+
A-

Arizona Üniversitesi’nden Devrim Durumunda Bir Buluş

Arizona Üniversitesi'nden Devrim Niteliğinde Bir Buluş

Arizona Üniversitesi’ndeki bilim adamları, dünyanın en süratli elektron mikroskobunu geliştirerek bilim alanında mühim bir ilerleme kaydettiler. Bu çığır açıcı mikroskop, bir saniyede dünyanın çevresinde birkaç kez dönecek kadar süratli hareket eden elektronları, dondurulmuş kareler halinde görüntüleme kabiliyetine haiz. Bu buluş, fizik, kimya, biyomühendislik ve araç-gereç bilimleri benzer biçimde birçok disiplinde devrim durumunda yenilikler sunma potansiyeline haiz.

Elektronlara Duyarlı Bir Bakış

Elektronlar, gözle görülmeyecek kadar minik ve son aşama süratli parçacıklardır. Bir elektronun hareketini görüntülemek, saatte 350 km hızla geçen bir aracı fotoğraflamaya çalışmak gibidir; bu oldukça sıkıntılı bir iştir. Sadece Arizona Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu süratli hareket eden elektronları net bir halde yakalayabilen bir mikroskop geliştirmeyi başardılar. Bu yeni mikroskop, son aşama kuvvetli bir kamera benzer biçimde çalışmakta ve bilim adamlarına daha ilkin asla göremedikleri bilgileri—doğrusu elektronların hareketlerini—görme fırsatı sunmaktadır.

Mikroskobun bu muhteşem özelliği, bilim adamlarının elektronların hareketlerini ve bu hareketlerin arkasındaki kuantum fiziğini anlama mevzusundaki çalışmalarını büyük seviyede desteklemektedir. Araştırma ekibi, mikroskobu geliştirirken, Nobel Fizik Ödülü sahibi olan Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L’Huillier’in çalışmalarından esin almıştır. Bu üç bilim insanı, 2023 senesinde attosaniye süresinde ışık darbeleri üreterek bu alanda devrim durumunda bir bulgu yapmışlardı. (Attosaniye, saniyenin kentilyonda biri olup, bir saniyenin ortalama 31,71 milyar yıl olarak kabul edilmesiyle tanımlanır.)

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Mikroskobun Emek harcama Prensibi

Arizona Üniversitesi’ndeki ekip, bu keşiften yola çıkarak tek bir attosaniye devam eden elektron darbesi üretmeyi başardı. Bu, mikroskobun zamansal çözünürlüğünü mühim seviyede artırmıştır. Yeni mikroskop, kuvvetli bir lazer kullanarak çalışmakta. Bu lazer, ikiye bölünerek fazlaca süratli bir elektron darbesi ve iki ultra kısa ışık darbesi üretmek için kullanılmaktadır. Bu darbeler, atomik düzeyde meydana gelen son aşama süratli vakaları yakalamamıza olanak tanımaktadır.

Gelecek Vizyonu

Gelecek Vizyonu

Bu sayede, bilim adamları daha ilkin asla gözlemleyemedikleri bilgileri ve hareketleri seyretme fırsatına haiz olmaktadır. Bu yenilikçi değişen teknolojinin sunmuş olduğu eşi olmayan perspektif, bilim dünyasında büyük bir coşku yaratırken, gelecekte kuantum fiziği ve nanoteknoloji benzer biçimde alanlarda daha derin anlayışlar elde edilmesine katkıda bulunabilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.