Aksaz Tersanesi’nin açılış töreni, Türk Deniz Kuvvetleri’ndeki son gelişmelerle birlikte denizcilik alanında önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor. Bu etkinlik, Türkiye’nin deniz gücünü artırma hedeflerini ve stratejik vizyonunu sergiliyor.
Kısa bir süre ilkin meydana gelen Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni, Türk Deniz Kuvvetleri için mühim bir dönüm noktası oldu. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu mühim açıklamalarda bulunarak, Türkiye’nin deniz gücünün geleceğine dair vizyonlarını paylaştılar.
Aksaz Tersanesi Komutanlığı açıldı
Törende, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na yeni bir tersane kazandırıldı. Ek olarak, PİRİREİS denizaltısının hizmete girişi gerçekleştirildi. HIZIRREİS denizaltısı da bayrak çekerek seyir deneyimlerine başladı. YAKIT 2-3-4 akaryakıt gemileri hizmete alınırken, 3000 tonluk Denizaltı Havuzu da dünyada sınıfının en büyüğü olarak devreye girdi. Ek olarak, MURATREİS denizaltısı havuz donatım faaliyetlerine başladı.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tatlıoğlu, törende yapmış olduğu konuşmada Türkiye’nin denizcilik tarihinde stratejik öneme haiz projelerden önde gelen Ulusal Denizaltı Projesi’ni ve bu projenin sunmuş olduğu kazanımları söyledi. Tatlıoğlu, Türkiye’nin kendi denizaltısını tasarlayıp inşa edebilen ülkeler içinde yer almayı hedeflediğini altını çizdi. “Ulusal Denizaltı Projesi ile kendi denizaltımızı inşa etme mevzusundaki hedefimize ulaşarak, kendi denizaltısını dizayn ve inşa edebilen dünyadaki altı ülkeden biri olacağız.”
Merasim, Türkiye’nin ilk havadan bağımsız tahrik sistemine haiz denizaltısı TCG PİRİREİSin hizmete alışıyla taçlandırıldı. Tatlıoğlu, bu denizaltının ulusal güdümlü mermiler ‘ATMACA’ ve ‘GEZGİN’ ile ‘AKYA’ torpidosunu kullanacağını belirterek, caydırıcılık açısından mühim bir unsur bulunduğunu açıkladı. Ek olarak, proje kapsamında inşası devam eden öteki denizaltılar hakkında da informasyon verdi. 2025 senesinde hizmete girecek olan HIZIRREİS ve 2026’da hizmete girecek MURATREİS denizaltılarının, donanmanın gücüne mühim katkılar sağlayacağını söylemiş oldu. Proje kapsamında inşası devam eden öteki 3 denizaltı, müteakip her yıl devreye alınarak Reis sınıfı D/A projesi tamamlanacak.
MİLDEN projesinde ilk denizaltının inşasına 2025’te başlanacak
Tatlıoğlu, Aksaz Tersanesi Komutanlığı’nın açılışıyla Türkiye’nin denizcilik kapasitesinin daha da artacağını, Mersin’de kurulması planlanan yeni tersanenin ise Doğu Akdeniz’deki varlığımızı güçlendireceğini belirtti. Ek olarak, üç yeni yakıt gemisinin hizmete alındığını açıklayan Tatlıoğlu, bu gemilerin Türk donanmasının operasyonel sürekliliğine katkı sağlayacağını kaydetti. Tatlıoğlu, 138 senelik hayal Ulusal Denizaltı Projesi (MİLDEN) kapsamında ilk denizaltının inşasına ise 2025 senesinde başlanacağını altını çizdi: “Ulusal denizaltımızı ulusal sistem ve cihazlarla donatıp tamamen ulusal silahlarla kullanmak nihai hedefimizdir.”
“Bugün burada, MİLGEM korvet ve fırkateynlerimizi bağrından çıkaran İstanbul Tersanesi, hizmete aldığımız Reis sınıfı denizaltıları inşa eden Gölcük Tersanesi ve Ege’deki stratejik öneme haiz İzmir Tersanesinden sonrasında şimdi dördüncü tersanemiz olan Aksaz Tersanemize kavuşuyoruz. 13 bin metrekaresi kapalı alan olmak suretiyle 113 bin metrekare alana haiz olan Aksaz Tersanesi Komutanlığı, 7500 tonluk yüzer havuz, 450 tonluk çekek yeri ve 100 tonluk yüzer vinç ile fırkateyn ve korvetler başta olmak suretiyle birçok değişik tip su üstü gemisi ve denizaltılarımıza hizmet vermektedir. Aksaz Tersanesi Komutanlığının mevcut olanak ve kabiliyetlerinin arttırılması çerçevesinde, TCG ANADOLU‘yu ve kısa sürede envantere alacağımız tayyare gemisini de havuzlayabilecek bir taş havuzun da yakın gelecekte hizmete girmesi planlanmaktadır. Bundan sonraki hedefimiz Doğu Akdeniz harekat alanında eleştiri öneme haiz Mersin Tersanemizin teşkili ve açılışı olacaktır.”
Mersin Tersane Komutanlığı yardımıyla Türkiye, Doğu Akdeniz ve KKTC için büyük bir kabiliyet kazanmış olacak. Ulusal Tayyare Gemisi için ise ilk kez “kısa sürede envanterde” ifadesi kullanılmıştır.
TF-2000 yakında üretime geçiyor
Ulusal Tayyare Gemisi ve TF-2000 Hava Müdafa Harbi Muhribi hakkında mühim gelişmeler yaşanmaktadır. TCG ANADOLU Oldukça Maksatlı Amfibi gemisi ve öteki deniz platformlarını tehditlerden koruyacak olan TF-2000 Hava Müdafa Harbi Muhribi özelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan eleştiri açıklamalarda bulunmuş oldu. Yeni Tip Çıkarma Aracı şeklinde mühim platformların inşası devam ettiğini belirten Erdoğan, TF-2000 Hava Müdafa Harbi Muhribi’nin inşasına İstanbul Tersanesi Komutanlığında kısa sürede başlanacağını altını çizdi: “TF-2000 Hava Müdafa Harbi Muhripi’nin inşa faaliyetleri, yakında İstanbul Tersanesi Komutanlığında başlamış olacak.”
“TF-2000 ile ülkemizin hava savunmasını denizden itibaren kademeli olarak sağlayacağız. Hava tehdidine karşı TCG Anadolu ve Ulusal Tayyare Gemisi şeklinde eleştiri kabiliyetlerimizin korunmasını temin edeceğiz.” TF-2000, bir tek Türkiye’nin açık denizlerdeki caydırıcı gücü olmakla kalmayacak, bununla birlikte katmanlı hava müdafa projesi Çelik Kubbe için de ciddi öneme haiz olacak. Vapur, hava savunmasının denizlerdeki eleştiri ayağı konumunda olacaktır.
TF-2000 Hava Müdafa Harbi Muhribi özellikleri
TF-2000 Hava Müdafa Harbi Muhribi tabanca sistemleri
Ulusal Tayyare Gemisi’nde yeni detaylar
Ulusal Tayyare Gemisi’nde HÜRJET, KIZILELMA, TB3, ANKA 3 ve yerli hava araçları kullanılacak. Erdoğan, ulusal denizaltı ve ulusal tayyare gemisinin dizayn çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Daha ilkin tayyare gemisinden dikey iniş kalkış yapabilen harp uçağı için de açıklamalar yapılmıştı. Bu muhtemelen KAAN’ın bir varyantı şeklinde olacaktır, sadece bunun için yol şimdilik oldukça uzun. Öte taraftan, yerli imkanlarla üretilen gemilerde Ulusal dikey atım lançer sistemi MİDLAS yer alacak. Bu sayede Atmaca, Sapan ve Seyyah şeklinde güdümlü mermiler atılabilecek. Ulusal Tayyare Gemisi özellikleri artık son şekillerini almış durumda. Meydana getirilen açıklamaya gore Ulusal Müdafa Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Dizayn Proje Ofisi yoğun bir halde çalışmalarını sürdürmektedir.
Vapur üstünde 2 kalkış ve 1 iniş pisti bulunacak. Asgari 50 insanlı ve insansız hava aracı kapasitesine haiz olacak. Bununla beraber tayyare gemisinin ekne formu belirlenirken bununla birlikte direnç ve sevk analizleri gerçekleştirildi. Pervanesinin tasarımı da tamamlandı. Ulusal tayyare gemisi 285 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde tasarlandı. Deplasmanı 60 bin ton olarak planlandı. Vapur, asgari 25 knot sürate erişebilecek ve yakıt ikmalsiz 10 bin deniz mili seyir yapabilecek.
Dizayn Proje Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar, yapmış olduğu değerlendirmede “Deniz Kuvvetlerimizin deniz aşırı tesir ve ilgi alanlarındaki hak ve menfaatleri korunacak ve fazlaca amaçlı operasyonların gerçekleştirilmesi ile ülke savunmasının daha etkin yapılabilmesi için mühim bir gücü teşkil edecektir.” dedi. Şu anda proje üstünde 110 uzman personel iş koşturmacasındadır. Türkiye’nin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu’nun yerlilik oranı yüzde 70’ti. Yeni vapur, yüzde 80’in üstünde yerlilik oranına haiz olacak. Ek olarak, tayyare gemisi, deplasman ve boyut olarak TCG Anadolu’nun iki katından daha büyük olacaktır.
Ulusal Tayyare Gemisi özellikleri