Ege Üniversitesi, çevre dostu yarı iletken projeleri ile sürdürülebilir teknolojilere öncülük ediyor. Yenilikçi araştırmalar ve gelişmelerle doğayı koruma hedefiyle hareket eden üniversite, yeşil enerji çözümlerine katkı sağlıyor.
Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Adem Mutlu, “Yeni Nesil, Kurşunsuz Yüksek Performanslı FET’ler İçin Bizmut Tabanlı Yarı İletkenler” başlıklı projesiyle TÜBİTAK – ARDEB “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazanmıştır. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi başarıyla yürüten Dr. Mutlu’yu makamında kabul ederek kutlama etti.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam kurumsal akreditasyona haiz olan üniversitemiz, talebe odaklılıkta ödüllü bir araştırma kurumu olarak, araştırmacılarımızın gerçekleştirdiği nitelikli projelerin ulusal ve internasyonal düzeyde destek görmeye devam ettiğini görmekten mutluluk duyuyoruz. Küresel standartlarda araştırma, geliştirme ve inovasyon faaliyetleri ile dolu olan üniversitemizde, proje hazırlama, müracaat yapma, patent alma ve ticarileşme konularının sürdürülebilir hale geldiğini ve bir kültüre dönüştüğünü gözlemliyoruz. Tüm akademisyenlerimizle beraber üniversitemizi daha ileriye taşımak ve hem vatanımızda hem de dünya genelinde örnek gösterilen bir kurum haline getirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. TÜBİTAK-ARDEB programı kapsamında projesi desteklenen öğretim üyemizi kutluyor, başarılarının devamını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Yenilikçi Elektronik Cihazlar Geliştirilecek
Proje Yürütücüsü Dr. Adem Mutlu, araştırmanın içinde ne olduğu hakkında şu detayları verdi: “Yenilikçi elektronik cihazlar geliştirmek için mühim bir adım atıyoruz. Projemiz, çevre dostu ve yüksek performanslı alan etkili transistörler (FET) üretmeyi amaçlamakta ve bu amaç doğrultusunda metil amonyum bizmut iyodür (MBI) ve gümüş bizmut iyodür (ABI) yarıiletkenleri üstüne odaklanmaktadır. Bizmut tabanlı bu yeni nesil yarıiletkenler, daha stabil ve toksik olmayan yapılarıyla kurşun bazlı malzemelere kuvvetli bir alternatif sunmaktadır.”
Çevre Dostu ve Yenilikçi Bir Proje
Projenin amacı ve hedeflerini sıralayan Dr. Mutlu, “MBI ve ABI ince filmleri kullanarak, çevre dostu çözücülerle üretilen yüksek performanslı transistörler geliştirmeyi hedefliyoruz. Bizmut tabanlı malzemelerin, yüksek performanslı transistörler için kuvvetli bir aday bulunduğunu göstererek çevre dostu yeni araç-gereç uygulamalarının önünü açmayı amaçlıyoruz. Üreteceğimiz FET’lerin yüksek mobilite ve düşük histeresis özellikleri ile öne çıkmasını planlıyoruz” dedi.
Araştırmanın yöntemine dair bilgiler veren Dr. Mutlu, “Proje kapsamında, transistör uygulamaları için yeni nesil yarıiletken yapıların geliştirilmesine odaklanmaktayız. Metilamin (MA) gazı kullanılarak MBI yapısını oluşturacak ve değişik Ag/Bi molar oranlarıyla ABI rudorffite yapılarını oldukça kolay yöntemlerle elde ettikten sonrasında altlıklar üstüne kaplayarak FET üretiminde etken yarıiletkenler olarak kullanılacaktır. Çalışmada, çözelti hazırlama, ince film kaplama, termal işlem ve elektriksel karakterizasyon şekilleri detaylı olarak incelenecektir. Elde edilmiş sonuçlar, ileri elektronik cihazlar için bizmut tabanlı toksik olmayan malzemelerin potansiyelini açığa çıkaracaktır” şeklinde konuştu.
Elektronik Dünyasında Yeni Bir Alan Açılacak
Proje, pek fazlaca yeniliği literatüre ve bilim yaşamına sunmayı vaat ediyor. Dr. Mutlu, “Çevre dostu çözücülerle üretilen MBI ve ABI yapıları, yeşil elektronik alanında mühim bir adım atmamızı elde edecektir. Transistörlerin, yüksek yük taşıyıcı mobilite ve Ion/Ioff akım oranı ile yüksek performans sergilemesi beklenmektedir. Projemiz ile bizmut tabanlı malzemelerin transistör uygulamalarındaki potansiyelini ortaya koyarak, yeni nesil elektronik cihazların geliştirilmesine öncülük edilecektir. Bu proje, bir tek bilimsel anlamda değil, bununla beraber çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesine de katkı sağlayacak. Kurşunsuz ve toksik olmayan MBI ve ABI yarıiletkenlerinin kullanımı, elektronik dünyasında yeni bir alan açacaktır. Projemizle beraber, geleceğin daha temiz ve verimli elektronik yaşamına katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı