HÜRKUŞ’un 11 yıllık serüvenini ve gelecekteki hedeflerini keşfedin. Yerli uçak üretiminde önemli bir adım olan HÜRKUŞ’un başarıları, yenilikçi projeleri ve savunma sanayisine katkıları hakkında detaylı bilgiler burada.
Cumhurbaşkanlığı Müdafa Sanayii Başkanlığı’nın koordinasyonunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafınca geliştirilmekte olan Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ, 11 yıl ilkin, doğrusu bugün, ilk uçuşunu gerçekleştirerek mühim bir dönüm noktasına imza attı. Bu süreçte, HÜRKUŞ’a birçok ulusal donanım ve cephane entegre edilerek, uçağın kabiliyetleri devamlı olarak geliştirildi.
HÜRKUŞ, gökyüzünde 5 bin saate ulaştı. HÜRKUŞ’un, silahlı ve silahsız versiyonlarının yanı sıra, değişik görevler için hususi çözümler de geliştirilmiştir. Adını Türk havacılık tarihinin öncü isimlerinden Vecihi Hürkuş’tan alan bu tayyare, Türk müdafa sanayisinin gelişiminde mühim bir rol oynamış ve ondan sonra geliştirilen ulusal platformların kapısını aralamıştır. HÜRKUŞ ile başlamış olan bu macera, insanlı ve insansız hava araçlarıyla atılan adımlarla, Ulusal Muharip Tayyare KAAN ile zirveye ulaşmıştır.
Geçen süre zarfında HÜRKUŞ, kontrol, eğitim ve vazife uçuşlarında ortalama 5 bin saatlik uçuş süresine ulaşarak, mühim kabiliyetler kazanmıştır. Ek olarak, ihracat başarıları ile de dikkat çekmektedir. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, temel, tekamül uçuş eğitimi ve cenk pilotu harbe hazırlık uçuş eğitimleri arasındaki tüm kademelerde kullanılmak suretiyle, sıkıntılı operasyonlarda yakın hava desteği görevlerini yerine getirebilecek yeni nesil gelişmiş eğitim ve hafifçe saldırı uçağı HÜRKUŞ’u geliştirmiştir.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, HÜRKUŞ Programı çerçevesinde geliştirdiği kabiliyetlerle, bir süredir HÜRKUŞ 2 Projesi’ni yürütmektedir. Bu proje, mühim iyileştirme faaliyetlerini içermekte olup HÜRKUŞ 2’nin üretimi devam etmektedir. 2025 senesinde mevcut uçaklardan daha gelişmiş bir temel eğitim uçağının Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi hedeflenmektedir. Parça üretimi ve tayyare üstü ekipman yerleşim süreci devam eden HÜRKUŞ 2’nin üretimi büyük oranda tamamlanmış olup, kısa sürede ilk uçuşunu yapması beklenmektedir.
Türk Hava Kuvvetleri, HÜRKUŞ-C’ye yurt dışından gelen taleplerin karşılanması sürecinde, 15 uçağı acil ihtiyacı bulunan Afrika ülkelerine ihraç ederek bir anlamda fedakarlık yapmıştır. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, fazlaca daha gelişmiş 55 tane HÜRKUŞ 2’nin Türk Hava Kuvvetleri 122’nci Temel Jet Uçuş Eğitim Filosu envanterine kazandırılmasını amaçlamaktadır. Mevcut ve uzun vadeli yurt içi ve dışı gereksinimler göz önünde bulundurulduğunda, silahlı HÜRKUŞ’un oldukça yüksek satış rakamlarına erişmesi beklenmektedir.