İzmir’de sivrisinekle mücadelede dron teknolojisinin sunduğu yenilikçi çözümlerle etkili ilaçlama yöntemlerini keşfedin. Sağlıklı bir yaz geçirmek için sivrisineklerle savaşın!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzensiz yağışların etkisiyle artan sivrisinek popülasyonuyla etkin bir savaşım yürütüyor. Bu savaşım, hem karadan hem de havadan meydana getirilen ilaçlamalarla sürdürülüyor. Bilhassa insan ve makine gücünün ulaşamadığı Gediz Deltası ve Ufak Menderes Havzası’nın bazı bölgelerinde, süratli ve etkili netice almak amacıyla dron teknolojisi kullanılarak ilaçlama gerçekleştiriliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Denetim Dairesi Başkanlığı’na bağlı Vektör Savaşım Birimi, 30 ilçede yıl süresince sinek ve haşere üreme alanlarında kapsamlı çalışmalarını sürdürmekte. Küresel iklim değişikliği ve değişen yağış rejimleri, sivrisinek popülasyonunun artmasına niçin oldu. Bundan dolayı takımlar, ortalama 300 bin noktada ilaçlama yaparak yoğun bir savaşım sergiliyor.
Sivrisineklerle mücadelede en etkili neticeleri elde etmek için, insan gücünün yetersiz kalmış olduğu bölgelerde çağıl teknolojilerle desteklenen ilaçlama şekilleri tercih ediliyor. Bilhassa Gediz Deltası’nın Foça Bağarası ile birleştiği bölge ve Ufak Menderes Havzası’ndaki Selçuk Pamucak benzer biçimde alanlarda, zirai dronlar vasıtasıyla biyolojik larvasitler kullanılarak ilaçlama işlemleri gerçekleştiriliyor. Kapasitesi 40 litre olan bu dronlar, saatte 213 dekar alanı ilaçlayabilme kapasitesine haiz olup, ekiplerin işini büyük seviyede kolaylaştırıyor.
“Hedefimiz insan sağlığını korumak”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Denetim Dairesi Başkanlığı Vektör Savaşım Birimi Ekip Sorumlusu Ali Eren, şehir genelindeki ilaçlama çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtiyor. Eren, “Gayemiz insan sağlığını korumak ve yaşam standardını artırmaktır. Bu hedef doğrultusunda fedakâr bir halde çalışıyoruz. Vektör şu demek oluyor ki hastalık taşıyan sivrisinek, karasinek, pire, hamamböceği, kene ve fare benzer biçimde canlılara karşı etkili bir savaşım yöntemi sergilemekteyiz. Tespit ettiğimiz ortalama 300 bin üreme noktasında ilaçlama yapıyor, yeni tespit edilen noktaları da kayıt altına alıyoruz. Bilhassa insan gücünün yetersiz kalmış olduğu alanlarda dron teknolojisini kullanmaktayız. Bu teknoloji yardımıyla geniş alanlarda oldukca kısa sürede etkin bir verim elde ediyoruz.” diyerek data veriyor.
382 Kişilik Ustalaşmış Ekiple Yoğun Savaşım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçede toplam 382 kişilik ustalaşmış bir ekiple, hastalık taşıyan canlılar için potansiyel üreme alanları olan rögarlar, süs havuzları, kuyular, çöp konteynerleri, yağmur suyu kanalları, çatı olukları, göletler ve dereler benzer biçimde su kaynaklarında muhteşem bir savaşım yürütüyor. İlaçlama emek harcamaları, Dünya Sıhhat Örgütü tarafınca tavsiye edilen ve Sıhhat Bakanlığı tarafınca ruhsatlı olan ilaçlarla gerçekleştiriliyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı