Afrika’da Maymun Çiçeği (Mpox) virüsü vakalarında gözlemlenen hızlı artış, sağlık otoritelerini alarma geçirdi. Bu salgının nedenleri, belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında detaylı bilgiye ulaşın.
Afrika, maymun çiçeği (mpox) virüsü vakalarında kaygı verici bir artışla karşı karşıya. Afrika Hastalık Denetim ve Önleme Merkezleri (CDC), kıta genelinde bir “halk sağlığı acil durumu” uyarısı yaparak durumu ciddiyetle ele aldıklarını duyurdu. Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) de bugün, mpox salgını sebebiyle internasyonal bir acil durum duyuru etme olasılığını değerlendirmekte.
Bu senenin başından itibaren Afrika genelinde 15 bin mpox vakası kaydedildi ve bu vakalar sonucunda 461 can kaybı meydana geldi. Meydana getirilen açıklamalara gore, bu kayıpların büyük bir kısmının Kongo’daki çocuklar olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, acil durum ilanının hastalıkla mücadelede daha çok kaynağa erişim sağlayacağını ve sıhhat sistemini güçlendireceğini vurguluyor.
Bununla beraber, Afrika’nın aşı stoklarının yetersizliği de ciddi bir kaygı deposu. CDC, geçen hafta salgınla savaşım için Afrika Birliği’nden 10 milyon dolar fon sağlandığını deklare etti ve bu yıl için 3 milyon doz aşı temin edilmesi planlandığını duyurdu. Sadece, hastalığın en yoğun görüldüğü Kongo’ya kısa vadede yalnızca 65 bin doz aşı ulaştırılabileceği değerlendiriliyor. Ülkenin sıhhat sistemi, halihazırda kızamık ve kolera salgını şeklinde öteki sıhhat sorunlarıyla da savaşım etmekte.
Maymun çiçeği virüsü, ilk olarak 1970 senesinde Kongo’da tespit edilmişti. Ocak 2022’den bu yana, hastalığın dünya genelinde bin 456 can yitirilmesine yol açmış olduğu tahmin ediliyor ve bu durum dikkatle izleniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, bilhassa Kongo’daki durumu yakından takip ettiklerini bildirdi.
Türkiye Sıhhat Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sıhhat Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yer edinen 12 Ağustos tarihindeki bilgilendirme notunda, hastalığın ateş, eklem ağrısı ve yaygın döküntü şeklinde semptomlara yol açmış olduğu aktarılıyor.
Kaynaklar: AFP, DW, Reuters