ANKA 3’ün ilk test uçuşu, insansız hava aracı teknolojisinde bir dönüm noktasıdır. Bu içerikte, ANKA 3’ün özellikleri, performansı ve gelecekteki potansiyeli hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
İnsansız cenk uçağı ANKA 3 (ANKA III), ilk kontrol uçuşunu 28 Aralık 2023 tarihinde başarıyla gerçekleştirmiş oldu. TUSAŞ tarafınca üretilen bu ileri teknoloji ürünü, ilk kez iniş takımları kapalı durumda uçuş gerçekleştirmiş oldu. TUSAŞ’ın yapmış olduğu açıklamada, “ANKA III, iniş takımlarını havada kapatarak mühim bir aşamayı daha geride bıraktı. Bu gurur verici adım, ANKA III’ün üstün performansını bir kez daha kanıtladı ve ülkemizin müdafa gücüne katkı sağlayacak yeni teknolojilere bir adım daha yaklaştırdı.” ifadelerine yer verildi. Ek olarak, iniş takımları kapalı şekilde meydana gelen bu uçuşun videosu da paylaşıldı.
TUSAŞ ANKA 3, jet motoru ile güçlendiği için yüksek hızlara ulaşabilmekte ve geniş bir yük taşıma kapasitesine haiz olmaktadır. Tayyare, 425 knot (0.7 Mach) hıza kadar çıkabilme kabiliyetine haizdir ve 1.200 kilogram yararlı yük taşıyabilmektedir. Tasarımında kuyruksuz ve üçgen yapı kullanılarak, radarda düşük görünürlük sağlanmıştır. ANKA III, bulgu, gözetleme ve danışma toplama benzer biçimde görevlerin yanı sıra, çeşitli hava-yer cephaneleri ile saldırı yapabilme, hava-hava cephaneleri ile düşman helikopterleri, pervaneli uçaklar ve insansız hava araçlarına karşı av taraması yapabilme kabiliyetine de haizdir. Ek olarak, düşman radar sistemlerini etkisiz hale getirme, dost kuvvetlere hava ve karada himaye sağlama, sinyal ve kontakt istihbaratı toplama, elektronik harp görevleri ve öteki dost unsurlarla beraber operasyon ve komünikasyon rölesi görevlerini yerine getirebilmektedir.
ANKA 3, beden içinde bulunan iki istasyonda toplamda 650 kilo yük taşıyabilmekte ve kanat içindeki istasyonlar da gene 650 kilo kapasiteye haizdir. Dış istasyonlar ise her biri 100 kilo cephane kapasitesine haizdir. Bu özellik yardımıyla, günümüzde insansız hava araçlarında yaygın olarak kullanılan SOM-J, MK-82 ve SDB benzer biçimde büyük mühimmatların entegrasyonu sağlanabilmektedir. ANKA 3, 2025’in başlangıcında Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanmaktadır.