Bayraktar Kızılelma, Türkiye’nin yerli ve milli insansız hava aracı projesidir. Bu içerikte, Kızılelma’nın gelişim süreci, teknik özellikleri ve savunma sanayisine katkıları detaylı bir şekilde ele alınıyor.
Baykar tarafınca geliştirilen insansız harp uçağı Bayraktar Kızılelma için emek harcamalar hız kesmeden devam ediyor. İlk iki prototipten değişik olarak, 3’üncü prototip (PT-3) hem motor hem de tasarım açısından mühim değişimler barındırıyor. Baykar, bu yeni prototipin motor çalıştırma ve koşu testlerini başarıyla tamamladığını duyurdu. Kızılelma PT-3, uçuşa oldukça yaklaşmış durumda.
1 milyar dolarlık devasa bir yatırımla geliştirilen Bayraktar Kızılelma, 3’üncü prototipinde yeni tasarımsal ve yapısal değişimler içermektedir. PT-3 konfigürasyonunda yeni bir motor kullanıma alındı. Bu motor, art yakıcı (afterburner) kabiliyeti ile süpersonik uçuş kabiliyeti sağlıyor. Ivchenko AI-322F motoru, 2.500 kgf (24,5 kN; 5.511,6 lbf) itki gücü üretebiliyor. Art yakıcı devreye girdiğinde ise bu itki, 4.200 kgf (41,2 kN; 9.259,4 lbf) seviyesine kadar çıkabiliyor. Bayraktar Kızılelma’nın PT-3 prototipi için kontrol süreçleri oldukça süratli aşama kaydediyor. Bu süratli gelişim göz önüne alındığında, yeni motor ile gerçekleştirilecek ilk uçuşun oldukça yakında olabileceği öngörülüyor.
Gelecekteki hava muharebelerinin insansız muharip jetlerle gerçekleştirileceği öngörülüyor. Bu bağlamda, Baykar tarafınca ulusal olarak geliştirilen Bayraktar Kızılelma (MİUS), bu yeni muharebe konseptine yön verecek mühim bir sistem olarak dikkat çekiyor. Bayraktar İHA/SİHA’ların kazanılmış olduğu deneyim ile geliştirilen bu insansız harp uçağı, geleceğin teknolojileri ile donatılarak agresif manevralar gerçekleştirebilecek.
Düşük radar izine haiz olan Kızılelma, kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilme kapasitesine haiz. Ek olarak, beden içindeki cephanelerle hedeflerine etkili bir halde saldırı edebilecek bir tasarıma haizdir.