enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1852
EURO
36,7159
ALTIN
2.968,40
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
13°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Boeing Starliner Sorunları ve Nasa’nın Acil Durum Planları

Boeing Starliner’ın karşılaştığı sorunlar ve NASA’nın bu zorluklarla başa çıkmak için geliştirdiği acil durum planları hakkında detaylı bilgi edinin. Uzay yolculuğunun geleceği için kritik adımları keşfedin.

Boeing Starliner Sorunları ve Nasa’nın Acil Durum Planları
REKLAM ALANI
10.08.2024 00:06
3
A+
A-

Nasa ve Boeing’in Starliner Sorunları

Nasa ve Boeing'in Starliner Sorunları

Nasa yetkilileri, Boeing Starliner uzay aracının iniş ve kenetlenme süreçlerinde yaşamış olduğu sorunların, SpaceX‘in Internasyonal Uzay İstasyonu’na (ISS) gerçekleştireceği bir sonraki mürettebatlı görevi negatif etkileyebileceğini bildirdi. Nasa, hem de Boeing Starliner astronotlarını önümüzdeki senenin başlarında Dünya’ya geri getirmek için acil durum planları geliştirdiğini de deklare etti.

SpaceX ve Boeing İşbirliği

Nasa, astronotları ve kargoları ISS’e ulaştırmak amacıyla bir süre ilkin SpaceX ve Boeing ile bir antak kalma gerçekleştirmişti. SpaceX, senelerdir Nasa için ISS’e tertipli uçuşlar gerçekleştiriyor. Sadece Boeing, geliştirdiği Starliner aracının ilk mürettebatlı uçuşunda ciddi sorunlarla karşılaştı. Bu uçuşta yer edinen iki astronot, Barry Wilmore ve Sunita Williams, istasyona kenetlenme işlemi esnasında mahsur kaldı.

Her ne kadar Nasa, astronotların “mahsur” kaldığını reddetse de, neredeyse 60 gündür ISS’te bulunan ekibin dönüş zamanı belirsizlik içinde. Bu durum, acil durum planlarının oluşturulmasıyla Nasa’nın Starliner’dan ümidini yavaş yavaş kaybettiğini gösteriyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Starliner’daki Problemler

Starliner, ilk astronot görevine başlamasından bu yana çeşitli problemler yaşadı. Bilhassa 6 Haziran‘da ISS ile kenetlenme esnasında aracın 28 motorundan 5’inin arızalandığı tespit edildi. Bu, karşılaşılan sorunlardan yalnız biriydi; aracın çeşitli noktalarında sızıntılar da meydana geldi. Görevin ortalama yedi gün sürmesi beklenirken, süreç aylarca uzadı.

Nasa, Starliner’ın iticilerinin Dünya’ya dönüş esnasında problem yaşayıp yaşamayacağını belirlemek amacıyla yerde testler yapıyor. Sadece ilk bulgular pek iç açıcı değil; itici bileşenlerinin hassasiyetine dikkat çekiliyor. Nasa, bu sorunları araştırmaya devam ederken, SpaceX’in mürettebatlı Crew-9 görevini 18 Ağustos’tan en erken 24 Eylül‘e erteledi.

Acil Durum Planları

Acil Durum Planları

Bununla beraber, Nasa Crew-9 ile dört astronot yerine yalnızca iki astronot gönderecek. Bu kararın sebebi, Starliner astronotlarını Şubat 2025 civarında Crew-9 ile Dünya’ya geri getirmek istemesidir. Nasa’nın acil durum planı bu şekilde şekilleniyor. Eğer Nasa ve Boeing, Starliner’ın astronotları güvenli bir halde Dünya’ya getirebileceğinden güvenli olmazlarsa, mürettebat SpaceX’in aracıyla eve dönecek. Bu durum, Boeing’in aslına bakarsanız sıkıntılı geçen son yıllarına yeni bir sayfa eklemiş olacak.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.