enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1852
EURO
36,7069
ALTIN
2.967,32
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
13°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Chicxulub Krateri’nin Sırrı: Dinozorların Yok Olmasına Niçin Olan Asteroidin Kökeni

Chicxulub Krateri’nin sırrını keşfedin! Dinozorların yok olmasına neden olan asteroidin kökeni, etkileri ve bilimsel araştırmalarla tarihin en büyük felaketini anlamaya yönelik ilginç bilgiler burada.

Chicxulub Krateri’nin Sırrı: Dinozorların Yok Olmasına Niçin Olan Asteroidin Kökeni
REKLAM ALANI
18.08.2024 00:24
1
A+
A-

Chicxulub Krateri’nin Sırrı: Asteroidin Kökeni

Chicxulub Krateri'nin Sırrı: Asteroidin Kökeni

Hakemli mecmua Science’da piyasaya sürülen yeni bir araştırma, Chicxulub Krateri‘ne yol açan asteroidin nereden geldiğini gün yüzüne çıkarıyor. Bu devasa krater, ortalama 66 milyon yıl ilkin Dünya’ya çarpan ve dinozorlar dahil olmak suretiyle kitlesel bir yok oluşa neden olan devasa bir asteroit tarafınca oluşturulmuştu.

Jüpiter’in Ötesinden Gelen Çekince

Araştırmacıların belirttiğine gore, günümüzde gezegenimize çarpan bir çok ufak asteroidin aksine, dinozorların yok olmasına yol açan bu ortalama 10 kilometre genişliğindeki dev asteroid, gaz devi Jüpiter’in ötesinden gelmiştir. Meydana getirilen bulgulara gore bu asteroid, bir C-tipi asteroit olup dış Güneş Sistemi’nin karanlık ve soğuk bölgelerinden meydana gelmektedir. C-tipi asteroitlerin karbon açısından varlıklı özellikleri ile bilindiğini ve bunların, malum tüm asteroitlerin ortalama yüzde 75’ini oluşturduğunu biliyoruz.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Dev asteroidin Dünya’ya çarpmasının tesirleri de kendisi kadar büyük olmuştur. Bugün bu çarpma bölgesi Chicxulub Krateri olarak adlandırılmakta ve büyük seviyede Yucatan Yarımadası‘nın altına gömülmüş durumdadır. Sığ sulara çarpan asteroid, gökyüzüne çok büyük oranda moloz fırlatarak, Güneş ışığının yeryüzüne ulaşmasını engellemiştir. Bu durum, zaman içinde fotosentezin durmasına ve uzun bir kış sürecinin yaşanmasına sebep olmuştur. Sonucunda, Dünya üstündeki türlerin ortalama yüzde 70’inin soyunu tüketmiştir.

Araştırmacılar, K-Pg sınırı olarak adlandırılan bu vakadan geriye kalan ince bir tortu tabakasının gezegenimizin çeşitli yerlerinde bulunduğunu belirtmektedir. Bu tortu tabakasında, rutenyum isminde olan ve Dünya’nın kabuğunda son aşama nadir görülen bir element yer verilmiştir. Bilim adamları, bu tortu tabakasındaki rutenyumun neredeyse yüzde 100’ünün asteroitten kaynaklandığını ifade etmektedir.

Dahası, araştırmacılar bu belirleyici tabakadaki rutenyum izotoplarının (değişik rutenyum türleri) Dünya’nın dört bir yanında bulunan karbon açısından varlıklı göktaşlarına benzediğini keşfetmişlerdir. Ek olarak, rutenyum örneklerinin, iç Güneş Sistemi’nde oluşan nesnelerden gelen öteki büyük asteroit çarpmalarının kalıntılarıyla eşleşmediği de tespit edilmiştir. Önceki araştırmalarda rutenyum kullanımı yer almamıştı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.