Çin’in insansı robot yarışını keşfedin! Elektrikli araçlardan insansı robotlara geçişin getirdiği yenilikleri ve bu dönüşümün gelecekteki etkilerini öğrenin. Teknolojinin sınırlarını zorlayan bu gelişmeler hakkında daha fazlasını keşfedin!
Çin, elektrikli vasıta (EV) pazarında dünya genelinde önder konumda bulunurken, şimdi de Tesla’nın izinden giderek batarya ile çalışan insansı robotlar üretme yarışına katılıyor. Bu robotlar, fabrikalarda ve montaj hatlarında insan işçilerin yerini almayı amaçlıyor. Pekin’de düzenlenen Dünya Robot Konferansı’nda, iki düzineden fazla Çinli şirket, fabrikalarda ve depolarda vazife almak suretiyle tasarlanmış insansı robotlarını sergiledi. Ek olarak, bu robotların üretimi için ihtiyaç duyulan kırılgan parçaları üreten birçok Çinli şirket de etkinlikte yer aldı.
İnsansı Robot Yarışı Çin’in bu yeni sektördeki hamlesi, on yıl önceki elektrikli vasıta girişimiyle birçok benzerlik taşıyor: hükümet desteği, fiyat rekabeti ve derin bir tedarik zinciri. Analistler, Çin’in insansı robot sektörünün tedarik zinciri entegrasyonu ve seri üretim kapasitesinde belirgin avantajlara haiz bulunduğunu vurguluyor. Çin’in robotik girişimleri, Başkan Xi Jinping’in teknolojideki “yeni üretken güçler” geliştirme politikası ile destekleniyor. Pekin, Ocak ayında robotik alanında 1,4 milyar dolarlık devlet destekli bir fon başlatırken, Şanghay da Temmuz ayında 1,4 milyar dolarlık bir insansı robot endüstri fonu kurma planlarını duyurdu.
Bu hafta sergilenen robotlar, batarya ve sensör üreticileri de dahil olmak suretiyle elektrikli vasıta dalgasını yönlendiren bazı yerli tedarikçilerden geliyor. Goldman Sachs’ın raporlarına gore, tüketici ve endüstriyel uygulamalar için yıl içinde ortalama 1,4 milyon sevkiyatla, insansı robotlar için senelik küresel pazarın 2035 yılına kadar 38 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Sadece, robotların birim başı maliyetleri hala oldukça yüksek seviyelerde bulunmakta. Geçtiğimiz yıl Tesla’nın insansı robotu Optimus’tan esin alarak kurduğu Kepler Exploration Robotics şirketinin CEO’su Hu Debo, maliyetleri düşürme mevzusunda hâlâ oldukça fazla alan bulunduğunu belirtiyor. Şirket, şu anda beşinci nesil bir işçi robotunu fabrikalarda denemeye hazırlanıyor ve bu robotun satış fiyatının 30.000 doların altında olması planlanıyor.
Robotlarda Çin Önder Tesla, 2019’da Şanghay’daki fabrikasını açtığında, Çinli yetkililer elektrikli vasıta öncüsünün ülkenin endüstrisi üstünde pozitif etkisinde bırakır yaratacağı ve gelişim süreçlerini hızlandıracağına inanmıştı. Benzer bir halde, Tesla‘nın Optimus robotunun da benzer bir tesir yaratması planlanıyor. Tesla, yapmış olduğu açıklamada, gelecek yıl prototiplerin ötesine geçerek Optimus’u minik hacimlerde üretmeye başlamayı planladığını duyurdu. Ek olarak, UBTECH Robotics şeklinde firmalar, otomobil fabrikalarında robotlarını kontrol etmeye başladı ve gelecek yıl 1.000’e kadar robotun fabrikalarda çalışmasını bekliyor.
Çin, yapınak kurulumlu üretim robotları mevzusunda dünya lideri konumunda olup, bu alanda Şimal ABD’nın üç katı kadar robot bulunduruyor. Tüm bu gelişmeler, Çin’in insansı robotlar mevzusunda süratli bir halde ilerlediğine işaret ediyor. Sadece sektör uzmanlarına gore, insansı robotların büyük ölçekli ticari uygulamalara erişmesi minimum 20 ila 30 yıl alacak. Çin, 2025 yılına kadar insansı robotların seri üretimini hedeflerken, bu süreç başlangıçta daha minik ölçeklerde ilerleyecek.