Çin’in nükleer enerji yatırımları ve gelecekteki hedefleri hakkında kapsamlı bir inceleme. Enerji stratejileri, sürdürülebilirlik ve uluslararası etkileriyle Çin’in nükleer alanındaki rolünü keşfedin.
Çin, nükleer enerji alanındaki genişlemesini hızlandırmak amacıyla mühim bir adım attı. Kısa süre ilkin, Başbakan Li Qiang başkanlığında meydana gelen Çin kabinesi yürütme toplantısında, toplamda 5 yeni nükleer enerji projesi onaylandı. Bu projeler için ülke, ortalama 31 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor.
Onaylanan projeler, Jiangsu, Shandong, Guangdong, Zhejiang ve Guangxi bölgelerine yayılmış nükleer reaktörleri içermektedir. Bu beş projede toplam 11 reaktör bulunacak ve inşaat işlemlerinin ortalama 5 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.
Çin’in ulusal enerji idaresinin verilerine bakılırsa, ülke son beş yılda nükleer enerji yatırımlarını devamlı olarak artırıyor. Şu anda, 36 tane yapım aşamasındaki nükleer reaktör, dünyadaki öteki tüm ülkelerden daha çok. Ek olarak, son iki yıl içinde her biri için 10 yeni reaktör onaylandığı bildirilmektedir.
Raporlara bakılırsa, Çin’in 2030 yılına kadar Fransa ve ABD’yi geride bırakarak dünyanın en büyük atom enerjisi üreticisi olması umut ediliyor. Onaylanan 11 reaktör, China General Nuclear Power Corporation‘ın borsada işlem gören birimi CGN Power, State Power Investment Corporation ve China National Nuclear Power tarafınca inşa edilecek.
Çin, mevcut durumda toplam elektrik talebinin ortalama yüzde 5’ini (433,3 milyar kilovat-saat) 56 reaktörü ile karşılıyor. Ek olarak, önümüzdeki üç ile beş yıl içinde her yıl 10 yeni reaktör için onay verilmesi umut ediliyor.
Çin, 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını zirveye ulaştırmayı ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğünü sağlamayı hedefliyor. Ülke, fosil olmayan enerji tüketiminin payını 2030 yılına kadar yüzde 25‘e çıkarmayı ve önümüzdeki beş yıl içinde kömür tüketimini kademeli olarak azaltmayı planlıyor.
Birçok ülke, rüzgar ve güneş enerjisini desteklemek ve enerji arzını güvence altına almak amacıyla tekrardan nükleer enerjiyi değerlendiriyor yada yeni projeler inşa ediyor. Çin, bir tek santral kurmakla kalmayıp, bununla beraber bu alandaki araştırmaları ile de endüstriyi geliştirmeye yönelik mühim adımlar atıyor. Mesela, Çin, dünyanın ilk toryum erimiş tuz nükleer santralini oluşturmayı da planladığını açıklamıştır.