Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında, Türkiye’nin ulusal güvenliğini güçlendiren Çelik Kubbe Projesi ele alındı. Savunma sanayisindeki gelişmeler ve stratejik adımlar hakkında detaylar burada!
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafınca meydana getirilen açıklamaya nazaran, Müdafa Endüstri İcra Komitesi toplantısında Türk müdafa sanayiinin mevcut durumu, geleceğe yönelik hedefleri ve tehlikeli sonuç projeler kapsamlı bir halde değerlendirildi. Yerli ve ulusal müdafa sanayiine verilen desteklerin devam edeceği vurgulandı.
Toplantının mühim gündem maddelerinden önde gelen Çelik Kubbe Projesi de derinlemesine ele alındı. Bu proje, katmanlı hava müdafa sistemleri ve tüm algılayıcı ve silahların bir ağ yapısı içinde entegre bir halde çalışmasını sağlıyor. Ortak hava resmi oluşturulmasıyla, bu bilgiler gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine iletiliyor ve suni zeka destekli olarak karar vericilere sunuluyor.
Görüşmede, hava müdafa ve roket sistemleri geliştirilmesine ilişkin projeler, Ulusal Muharip Tayyare KAAN projesine yönelik gelecek dönemde gerçekleştirilecek faaliyetler, Bayraktar TB3, AKINCI ve AKSUNGUR silahlı insansız hava araçları ile ilgili alt sistemlerin tedarikine yönelik projeler ve sürü yetenekli, kamikaze ve mini insansız hava ve deniz araçları projeleri de gündeme alındı.
Ülkenin uzay erişim kabiliyetinin geliştirilmesine yönelik projelerin yanı sıra, kara, hava ve denizlerde durumsal farkındalığı artırıcı sistemler, elektronik harp sistemleri ve mini/mikro insansız hava araçlarına yönelik sürü kabiliyetine haiz kamikaze insansız deniz araçlarına karşı müdafa sistemi projeleri de toplantının öteki mühim mevzuları içinde yer aldı.
Teknolojik üstünlük kazandıracak ürün ve sistemlerin geliştirilmesi için gereksinim duyulan insan deposu yetkinlik envanterinin geliştirilmesi, sektörde yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanarak kıymet oluşturulmasına yönelik Müdafa Sanayiinde Ulusal Yetkinlik Hamlesi Projesi de görüşmede görüşülerek karara bağlandı.
Çelik Kubbe Katmanlı Hava Müdafa Sistemi, Türk müdafa sanayii tarafınca geliştirilen yenilikçi bir projedir. Çelik Kubbe ile Türk müdafa sanayii tarafınca geliştirilen KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER şeklinde hava müdafa sistemleri birbirine entegre bir halde çalışabilecek. Bu sistemler, tabanca sistemlerine ilaveten hedefin duyarlı takibini, teşhisini ve sınıflandırmasını gerçekleştiren radar ve elektro-optik sistemlerle bir tüm halinde vazife meydana getirecek.
Bu sayede, komuta denetim sisteminin başındaki hareket merkezindeki kurmaylar, vazife sahasındaki tüm hava müdafa silahları ve sensör unsurlarını bir tüm olarak görebilecek ve yönetebilecekler. Ek olarak, hedefe yönelik angajman sonucu esnasında suni zekadan da destek alınarak daha etkili sonuçlar elde edilmesi sağlanacak.