FLUX.1, yapay zeka alanında devrim yaratan yeni bir oyuncu olarak karşımıza çıkıyor. Yenilikçi teknolojileri ve etkileyici özellikleriyle, geleceğin yapay zeka uygulamalarına yön vermeye hazırlanıyor. Detayları keşfedin!
Suni zeka destekli görüntü oluşturma araçları dünyasında rekabet her geçen gün artıyor ve bu alana yeni bir oyuncu daha katılıyor: FLUX.1. Almanya merkezli Black Forest Labs tarafınca geliştirilen bu metinden görüntüye suni zeka modeli, adını duyurmak için iddialı bir halde piyasaya sürülüyor. Şirket, Stable Diffusion teknolojisinin arkasındaki ekibin kurucuları tarafınca oluşturulmuş olup, Latent Diffusion tekniğinin yaratıcıları içinde içeriyor. Bu durum, FLUX.1’in daha başlangıç aşamasında bile dikkat çekici olmasını sağlıyor.
Midjourney’ye Veda
Black Forest Labs, kısa bir süre ilkin kullananların değişik gereksinimlerine yönelik üç değişik FLUX.1 modelini tanıttı:
Şirket, bu modellerinin görüntü kalitesi ve metin komutlarına bağlılık açısından Midjourney ve DALL-E şeklinde rakiplerinden daha üstün bulunduğunu iddia ediyor. Daha önceki haberlerimizde de belirttiğimiz şeklinde, bu yazıda yer edinen tüm görseller belirtilen suni zekaya aittir. Kendi denemelerimde, everart.ai (alternatif olarak Fal ve Replicate de kullanılabilir) üstünden yaptığım testlerde, firmanın bu iddialarının boş olmadığını gözlemledim. FLUX.1, görsel kalite açısından Midjourney 6 ile benzerlik gösteriyor ve bazı durumlarda daha iyi sonuçlar veriyor. İstemlerdeki doğruluk oranı ise DALL-E 3 kadar etkisinde bırakan ve istenilen neticeleri tam olarak sağlıyor.
FLUX.1’in Teknik Mimarisi
FLUX.1 modelleri, firmanın transformatör ve difüzyon tekniklerini birleştiren ve 12 milyar parametreye kadar ölçeklendirilebilen “hibrit mimari” olarak adlandırdığı bir yapı kullanıyor. Bu modeller, suni zeka dünyasında sıkça karşılaşılan bir problem olan insan eli üretimi mevzusunda da oldukça başarı göstermiş. İlk başlangıçta pek oldukça suni zeka, insan elini doğru bir halde üretemiyordu; sadece günümüzde Midjourney şeklinde araçlar bu mevzuda mühim bir gelişim gösterdi. FLUX.1, açık bir model olması yardımıyla insan elindeki bilgileri daha çok önemsiyor.
Gelecek: SOTA
Black Forest Labs, suni zeka alanında yeni bir şirket olmasına karşın, gelecekte adını daha sık duyabileceğimiz bir şirket olarak öne çıkıyor. Pazara süratli bir halde üst düzey bir giriş meydana getiren şirket, yakında SOTA isminde metinden videoya suni zeka modelini tanıtmaya hazırlanıyor. SOTA, günümüzün popüler suni zekaları olan OpenAI Sora, Runway Gen3-Alpha ve KLING ile rekabet edecek. Aşağıdaki galeride, FLUX.1’in sunmuş olduğu örneklerle ilgili daha çok data edinebilirsiniz.