Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nde meydana gelen yeni radyoaktif su sızıntısı, çevresel etkileri ve güvenlik endişeleriyle ilgili tartışmalara yol açıyor. Detaylar ve uzman görüşleri için makalemizi okuyun.
Japonya’nın Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nde yaşanmış olan son gelişmeler, dünya genelinde büyük endişelere yol açtı. Santralin işletmecisi Tokyo Electric Power (TEPCO), tesisin içinde yeni bir radyoaktif su sızıntısı tespit edildiğini duyurdu. Meydana getirilen incelemelere gore, ortalama 25 ton radyoaktif suyun sızdığı bildirildi.
TEPCO’nun aktardığı bilgilere gore, sızıntı, santralin Birim 2 reaktör binasına bağlı bir depolama tankından gerçekleşti. Kirlenmiş su, reaktör binasının birinci bodrum katında birikti. Bu durum, bölgede hali hazırda bulunan kirli su seviyesinin artmasına niçin oldu. Sadece, sızıntının bina dışına çıkmadığı ve dolayısıyla çevreye herhangi bir zarar vermediği vurgulanıyor.
TEPCO, sızıntının ilk olarak geçtiğimiz Cuma günü dalgalanma tankındaki su seviyesinde bir düşüş tespit edilmesiyle fark edildiğini belirtiyor. Daha sonrasında meydana getirilen detaylı incelemede, sızan suyun reaktör binasının üçüncü katındaki bir odadaki bir giderden akmış olduğu tespit edildi. Şirket, odadaki ışınım seviyelerini ölçmek için uzaktan kumandalı bir robot kullanıyor ve sızıntının tam yerini ve nedenini belirlemeye çalışıyor. Bu soruşturma sürecinin bir parçası olarak, havuzun soğutma pompası da geçici olarak kapatıldı. Yaşanmış olan bu olayın, yakıtın 65 santigrat aşama eşiğinin üstüne çıkmasına niçin olmayacağı belirtiliyor. Robot temelli detaylı incelemeler ise hız kesmeden devam ediyor.
Öte taraftan, bu senenin başlarında 5.5 tonluk bir radyoaktif su sızıntısı daha meydana gelmişti. TEPCO, geçtiğimiz Ağustos 2023 itibarıyla santraldan okyanusa su boşaltmaya başlamıştı. Bu işlemin, hem Japonya hem de internasyonal nükleer düzenleyiciler tarafınca çevreye zarar vermeyeceği teyit edilmişti.
Fukushima nükleer santrali, 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki zelzele ve arkasından gelen tsunami sebebiyle büyük bir felakete maruz kalmıştı. Bu vaka, reaktörlerde çekirdek erimelerine ve ışınım salınımına niçin olarak, Internasyonal Nükleer ve Radyolojik Vaka Ölçeği’nde en yüksek düzey olan 7. düzey nükleer kazaya yol açmıştı. Bu süreçte büyük oranda kirli su açığa çıkmıştı. TEPCO, geçtiğimiz yıldan bu yana bu atık suyu seyrelterek okyanusa salmakta. Şimdiye kadar toplamda 54.600 ton kirli su okyanusa boşaltılmış durumda. Sadece, tesisin mevcut verilerine gore 1.3 milyon ton kirli su hâlâ bulunuyor. Bu suyun tamamının boşaltılması sürecinin ortalama 30 yıl süreceği öngörülüyor. Ek olarak, Fukushima nükleer santralinin tamamen söküm işlemlerinin de ortalama 40 yıl alacağı tahmin ediliyor.