Google’ın rekabet davası ve Apple ile olan anlaşmalarının geleceği üzerine derinlemesine bir inceleme. Bu makalede, teknoloji devlerinin stratejileri ve olası etkileri hakkında bilgi edinin.
ABD hükümeti, 2020 senesinde açmış olduğu mühim rekabet davasında Google‘ın arama ve metin reklamcılığı pazarlarında tekel konumda olduğuna hükmetti. Bu karar, Google için hemen hemen cezai bir yaptırım doğurmamış olsa da, uzun soluklu bir yasal mücadelenin kapılarını aralıyor. Bu süreçte, Apple‘ın Google ile yapmış olduğu son aşama kârlı antak kalma da risk altında kalabilir. Uzmanlar, Apple’ın büyük bir nakit akışını yitirme ihtimalinin bulunduğunu belirtiyor. Google’ın “yasa dışı tekel” olarak nitelendirilmesi, firmanın karşısında büyük çaplı rekabet davalarının açılmasına niçin olabilir.
Her ne kadar Google, bu sonucu temyize götüreceğini ifade etse de, aylar hatta seneler sürecek bir yasal savaşım sürecine girmesi kaçınılmaz görünüyor. Analistler, Google’ın antitröst davalarından kaçınmak adına arama motorunu Apple cihazlarında varsayılan hale getiren anlaşmayı feshetmek zorunda kalabileceğini dile getiriyor.
Google, iPhone ve iPad benzer biçimde Apple cihazlarında varsayılan arama motoru olabilmek için Apple’a her yıl 20 milyar dolar ya da Safari üstünden elde edilmiş reklam gelirinin ortalama %36’sını ödüyor. Eğer bu antak kalma bozulursa, Apple’ın kârında %4 ile %6 içinde bir düşüş yaşanabileceği öngörülüyor. Anlaşmanın, Eylül 2026 yılına kadar geçerli olduğu ve Apple’ın tek taraflı olarak anlaşmayı 2 yıl daha uzatma hakkına haiz olduğu bildiriliyor.
Bu ortaklığın geleceği belirsizliğini korurken, Google’ın artık varsayılan arama yerleşimi için ödeme yapmaması ya da Apple’ın proaktif bir halde kullanıcıları varsayılan arama motorunu seçmeleri mevzusunda yönlendirmesi ihtimali de gündeme gelebilir. Eğer bu ortaklık iptal edilirse, Apple’ın müşterilerine Microsoft Bing benzer biçimde alternatifler sunma ya da OpenAI tarafınca desteklenen yeni bir arama ürünü geliştirme benzer biçimde çeşitli seçenekleri olabileceği belirtiliyor. Ek olarak, OpenAI’nin SearchGPT isminde kendi arama motoru üstünde çalmış olduğu da hatırlanmalıdır.