Güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarında yeni teşvik düzenlemeleri ile enerji sektöründeki fırsatları keşfedin. Sürdürülebilir ve yenilikçi çözümlerle, çevre dostu enerji kaynaklarına yatırım yapmanın avantajlarını öğrenin.
Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı, kısa bir süre ilkin Resmi Gazete’de piyasaya sürülen Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Bildiri ile Türkiye’deki güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi yatırımlarında bazı mühim değişimler gerçekleştirmiş oldu. Bu düzenlemeler, bilhassa yerli üretimin artırılması ve sektördeki rekabetin güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirildi.
Resmi Gazete’de gösterilen bildiri ile teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalarda değişim yapılmış oldu. Bu değişimlerle beraber, güneş enerjisi yatırımlarında yurt içinde üretim yapılmasının teşvik edilmesi hedefleniyor. Yerli güneş hücresinin kullanılması vurgulanıyor.
Buna nazaran, güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında, yurt dışından temin edilecek güneş panelleri ve bu panellerin taşıyıcı konstrüksiyon sistemlerinin yanı sıra, üretim süreci ingot dilimleme aşamasından yada öncesindeki aşamalardan başlayarak yurt içinde üretilmiş güneş hücreleri kullanılmadan meydana getirilen güneş panelleri, “teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar” olarak sınıflandırıldı. Bu durum, Türkiye’de üretilen güneş panellerinin tamamının teşvik belgesi kapsamına girmeyeceği anlamına geliyor.
Bilhassa 01 Ocak 2026’dan itibaren yurt dışından ithal edilecek güneş hücreleri için ithalatçının teşvik belgesi bulunsa bile gümrük vergisi ödemesi gerekecek. Bu düzenlemenin amacı, firmaların güneş panellerinde kullanılan güneş hücrelerini Türkiye’de üretmelerini sağlamak. Böylece, yurtdışından hücreleri getirerek burada üretim yapmak ve teşviklerden yararlanmak mümkün olmayacak.
Bu bağlamda, Türkiye’de yerli hücre üretimi gerçekleştiren firmalar içinde Kalyon PV, Smart Solar ve Parla Solar benzer biçimde firmalar öne çıkmaktadır. Aynı şekilde, lisanssız etkinlik kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırı olan olmak koşuluyla, rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları için de benzer bir düzenleme getirildi. Yurt haricinde üretilen kanat, kule, üreteç ve jeneratörü yurt haricinde üretilerek temin edilen naseller de artık teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyecek.