HÜRJET, Türkiye’nin yerli jet motorlu eğitim uçağı olarak savunma sanayisinde devrim yaratıyor. Modern tasarımı ve yüksek performansıyla, yeni nesil pilotların eğitimine katkı sağlamak için geliştirilmiştir. Detaylar için hemen keşfedin!
Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafınca geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET, 100. kez sema ile buluşarak zamanı bir başarıya imza attı. HÜRJET, bu hususi uçuşunda toplamda 87 dakika havada kalmış olarak mühim bir kilometre taşını geride bıraktı. Şimdiye kadar toplamda 118 saatlik uçuş süresine ulaşan HÜRJET, azami 0,9 Mach hız ve 30.000 fit irtifaya erişti. İlk uçuşunu 25 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştiren HÜRJET, bu başarı ile beraber seri üretime bir adım daha yaklaşmış oldu.
100. uçuş esnasında HÜRJET’in birincil olarak eğitim uçağı olarak tasarlandığını ve bu alandaki ihtiyacın oldukça mühim bulunduğunu vurgulayan TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu, şu anda 17 tane HÜRJET’in üretildiğini ve mevcut sözleşmelerin bulunduğunu belirtti. Bu program tamamlandıktan sonrasında HÜRJET, Türk Yıldızları’na da hizmet verecek. Ek olarak, HÜRJET’in hafifçe saldırı uçağına dönüştürülme emekleri da devam ediyor. Sadece öncelik, 17 adetlik eğitim uçağı konseptinin tamamlanması. HÜRJET için yurtdışından gelen taleplerin de mevcut bulunduğunu ifade eden Demiroğlu, teslimatlar açısından 2026 yılının hedeflendiğini deklare etti. HÜRJET’in ilk etapta Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan T-38 ve F-5 uçaklarının yerini alması umut ediliyor.
Motor Problemi Çözüldü
Halen kontrol uçuşlarına devam eden HÜRJET, bilinmiş olduğu suretiyle GE Aerospace’e ilişkin F404 motorlarını kullanıyor. Geçtiğimiz haftalarda GE Aerospace, TEİ ve TUSAŞ ile HÜRJET özelinde bir mutabakat zaptı imzaladı. ABD Kongresi’nin onayının arkasından motorlar mevzusunda bir probleminin yaşanmaması umut ediliyor. Sözleşme kapsamında GE Aerospace, F404 turbofan motorlarını HÜRJET programının yeni varyantlarına entegre edecektir. TEI, F404 motorlarını monte edecek, inceleyecek, kontrol edecek ve bakım-onarım hizmetleri elde edecektir. Demiroğlu ek olarak, geçtiğimiz aylarda HÜRJET için iç pazar ve ihracat için toplamda 300 adetten fazla üretebileceklerini duyurdu. Ek olarak, HÜRJET’in Türkiye’nin geliştirme aşamasındaki tayyare gemisi için de hususi bir versiyonunun olacağını doğruladı.
HÜRJET’in Teknik Özellikleri
HÜRJET’in Öne Çıkan Kabiliyetleri