enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
13°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Japonya’nın Rapidus ile 2nm Çip Üretiminde Yeni Hamlesi

Japonya, Rapidus ile 2nm çip üretiminde dev bir adım atıyor. Bu yeni hamle, teknoloji dünyasında rekabeti artıracak ve ülkenin yarı iletken alanındaki gücünü pekiştirecek. Detaylar için hemen keşfedin!

Japonya’nın Rapidus ile 2nm Çip Üretiminde Yeni Hamlesi
REKLAM ALANI
14.08.2024 00:06
0
A+
A-

Japonya’nın Çip Üretiminde Yeni Hamlesi: Rapidus

Japonya'nın Çip Üretiminde Yeni Hamlesi: Rapidus

Japonya, gelişmiş çip üretim teknolojilerinde Tayvan ve Cenup Kore benzer biçimde rakiplerini yakalamak amacıyla mühim bir adım atıyor. Bu doğrultuda, 8 Japon şirketinin bir araya gelmiş olarak oluşturduğu Rapidus girişimi, ülkenin kuzeyinde 2nm çip üretim tesisi inşa etmeye başladı. Rapidus, bu tesisin robot teknolojileri ve suni zeka kullanarak tamamen otomatik bir üretim hattına haiz olacağını duyurdu.

2027’de seri üretime geçmeyi hedefleyen şirket, 2nm süreciyle üretilen ilk prototip çiplerin gelecek yıl banttan çıkmasını planlıyor. Ek olarak, üretimin hızlandırılması ve rakiplerine kıyasla çiplerin yalnızca üçte biri sürede teslim edilmesi planlanıyor. Fabrikanın ana inşaatının bu senenin Ekim ayında tamamlanması ve EUV litografi araçlarının Aralık ayında tesisin hizmetine sunulması öngörülüyor.

Otomatik bir yapınak kurma girişimi, Rapidus’un yarı iletken üretiminde mevcut öteki oyunculara nazaran bir avantaj sağlama potansiyeline haiz. Halihazırda, EUV litografi benzer biçimde ön uç çip üretim süreçleri birçok üretim tesisinde oldukça otomatikleştirilmiş durumda. Sadece, bağlantı, paketleme ve kontrol etme benzer biçimde arka uç süreçlerde hâlâ ciddi bir insan emeği kullanılmakta. Rapidus’un stratejisi, bu arka uç süreçleri de tamamen otomatikleştirerek daha yüksek verimlilik elde etmek üstüne kurulu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Rapidus Corporation Başkanı Atsuyoshi Koike, bu yeni yaklaşımın 2nm ürünlerinde öteki şirketlere nazaran daha yüksek performans ve daha süratli geri dönüş süreleri sunacağını vurguluyor. Firmanın suni zeka çiplerini oldukça daha süratli bir halde üretme kapasitesi, bilhassa 2025’te üretime başlamayı planlayan TSMC ve Samsung benzer biçimde rakiplerine kıyasla iki yıl geride olması açısından oldukça tehlikeli sonuç bir ehemmiyet taşıyor.

Rapidus, fiyat mevzusunda rekabetçi olup çipleri rakiplerinden oldukça daha süratli teslim edebilirse, pazarda mühim bir yer edinebilir. Sadece, bu pozitif görünümün yanı sıra, firmanın tam anlamıyla faaliyete geçmeden ilkin aşması ihtiyaç duyulan bazı engeller bulunuyor. Rapidus, 2025’te prototip üretimine adım atmak için 14 milyar dolar ve seri üretime geçmek için minimum 20 milyar dolar finansmana gereksinim duyduğunu belirtiyor. Şirket, Japonya hükümetinden 6,3 milyar dolar bekliyor; sadece Rapidus’un geçmişteki performansı, hususi sektörün bu açığı kapatmak mevzusunda isteksiz davranmasına niçin oluyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.