enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1852
EURO
36,7069
ALTIN
2.967,32
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
13°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Manhattan Projesi’nde Güneş Enerjisi Çiftliği Kuruluyor

Manhattan Projesi’nde güneş enerjisi çiftliği kuruluyor. Sürdürülebilir enerji çözümleri ve çevre dostu uygulamalar ile geleceğe dair umut verici adımlar atılıyor. Detaylar için hemen tıklayın!

Manhattan Projesi’nde Güneş Enerjisi Çiftliği Kuruluyor
REKLAM ALANI
03.08.2024 17:12
2
A+
A-

Manhattan Projesi’nde Yeni Bir Dönüşüm: Güneş Enerjisi Çiftliği

Manhattan Projesi'nde Yeni Bir Dönüşüm: Güneş Enerjisi Çiftliği

ABD’nin nükleer tabanca envanterinde kullanılan plütonyumun ortalama üçte ikisini üretmek amacıyla oluşturulan ve bu süreçte ikonik atom bombasının tasarlandığı oldukça gizli saklı Manhattan Projesi sahası, şimdi bambaşka bir amaca hizmet etmeye hazırlanıyor. ABD Enerji Bakanlığı (DOE), bu zamanı alanda enerji depolamalı 1 gigawatt (GW) kapasiteli bir güneş enerjisi çiftliği kurulması için çalışmalarını sürdürüyor. Eğer bu proje hayata geçerse, bu tesis ülkenin en büyük güneş enerjisi projesi unvanını kazanacak.

Manhattan Projesi, Yeşil Enerjiye Dönüşüyor

DOE, eski nükleer tabanca üretim sahasında yer edinen 8.000 dönümlük bir alan üstünde, 1 gigawatt’a kadar temiz enerji sağlayabilecek bir güneş enerjisi projesi geliştirmek için Hecate Energy ile müzakerelere başladı. Bu yeni güneş enerjisi çiftliği, ortalama 750 bin eve elektrik sağlayabilecek bir kapasiteye haiz olacak. Bilinmiş olduğu suretiyle, plütonyum üretmek suretiyle 1943 senesinde hayata geçirilen Hanford sahası, Trinity Testi ve İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesine katkıda bulunan atom bombalarının üretim merkezlerinden biriydi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Hecate Energy, batarya depolamalı bir gigawatt ölçekli güneş fotovoltaik sisteminin geliştirilmesi için DOE ile gayrimenkul anlaşması yapma aşamasında. Sadece hemen hemen kati bir projelendirme üstünde anlaşmaya varılmadı. Bununla beraber, ABD, temiz enerjinin gelişimini desteklemek amacıyla daha ilkin nükleer tabanca programında kullanılan DOE’ye ilişik alanların tekrardan değerlendirilmesi hedefini güden Cleanup to Clean Energy girişimi çerçevesinde bu bölgede bir temiz enerji tesisi inşa etmeyi planlıyor.

Manhattan Projesi'nde Güneş Enerjisi Çiftliği Kuruluyor

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, bu konudaki açıklamasında “DOE, Hanford sahamızdaki binlerce dönümlük araziyi karbonsuz güneş enerjisi üretiminin gelişen bir merkezine dönüştürüyor. Bu, çevremizi temizlemede ve mahalli topluluklara yeni ekonomik fırsatlar sunmada mühim bir adım atmamızı sağlıyor.” dedi.

Hanford sahası, şu anda hizmet dışı bırakılmış bir nükleer üretim kompleksi olarak duruyor. 1943 senesinde Manhattan Projesi’nin bir parçası olarak kurulan bu tesis, dünyanın ilk tam ölçekli plütonyum üretim reaktörü olan Hanford Mühendislik Tesisleri ve B Reaktörü’ne ev sahipliği yapmıştır. Burada üretilen plütonyum, Trinity nükleer testinde kontrol edilen ilk atom bombasında ve Nagasaki’ye atılan Fat Man bombasında kullanılmıştır. Kafi plütonyum üretildikten sonrasında, bu reaktörler 1964 ile 1971 yılları aralığında kapatılmıştır. Sadece, arazinin kimyasal ve radyoaktif atıklarla yoğun bir halde kirlendiği de kayıtlara geçmiştir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.