enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1967
EURO
36,7608
ALTIN
2.967,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

OrChESTRA Projesi ile Çip Üstü Organ Sistemleri Geliştiriliyor

OrChESTRA Projesi, çip üstü organ sistemleri geliştirerek, biyomedikal araştırmalarda devrim yaratmayı hedefliyor. Bu yenilikçi yaklaşım, hastalıkların daha iyi anlaşılmasına ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlıyor.

OrChESTRA Projesi ile Çip Üstü Organ Sistemleri Geliştiriliyor
REKLAM ALANI
08.08.2024 00:39
2
A+
A-

OrChESTRA Projesi İle Çip Üstü Organ Sistemleri Geliştiriliyor

OrChESTRA Projesi İle Çip Üstü Organ Sistemleri Geliştiriliyor

Avrupa Birliği’nin “Ufuk Avrupa” programı çerçevesinde desteklenen Çip Üstü Organ Sistemleri Odaklı Stratejik Ortaklık (OrChESTRA) projesi, ODTÜ Mikro Elektromekanik Sistemler (MEMS) Merkezi liderliğinde, üç değişik ülkeden ortak kuruluşlarla beraber yürütülmektedir. Bu proje, ilaç araştırmalarında kullanılmak suretiyle gözlem hayvanlarının yerini alabilecek çiplerin geliştirilmesini hedeflemektedir.

ODTÜ MEMS Merkezi Yönetim Kurulu üyesi ve ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Külah, OrChESTRA Projesi kapsamında meydana gelen bilimsel çalışmalara dair data vererek, çip-üstü-organ sistemleri alanında bölgesel bir mükemmeliyet merkezi olmayı amaçladıklarını dile getirdi. Bu hedef doğrultusunda Belçika’dan IMEC, Almanya’dan Freiburg Üniversitesi ve Hollanda’dan Eindhoven Teknoloji Üniversitesi ile ortaklık içinde olduklarını aktardı.

Prof. Dr. Külah, bu dört kurumun ortak emek harcamaları yardımıyla çip üstü organ sistemleri mevzusunda yetkin araştırmacılar yetiştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Ek olarak, proje kapsamında ikili işbirlikleri, karşılıklı seyahatler ve deneyimli uzmanların ODTÜ MEMS Merkezi’nde kısa süreli emekler yapması benzer biçimde etkileşimlerin gerçekleştirildiğini beyan etti. Proje, ortalama 1,5 senedir devam etmekte ve bu süre zarfında birçok kazanım elde edilmiştir. Projenin alan üstündeki tesirleri ise oldukça mühim olmuştur.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Çip Üstü Bağırsak Platformu: İlk Hedef

Proje çerçevesinde, dört kurumun bir araya gelmiş olarak çip üstü bağırsak platformunun geliştirilmesi üstüne emekler yaptığını da aktaran Külah, şu detayları paylaştı: “Bu emek verme, bir bağırsak modelinin çip üstünde oluşturulmasını kapsamaktadır. Hedefimiz, bu bağırsak modelini çip üstünde inşa ederek, belirli ilaçların vücut haricinde etkin bir halde kontrol edilmesini sağlamaktır. Ek olarak, değişik organların fonksiyonlarının çip üstünde modellenmesi de mümkün hale gelecektir. Bu sayede, ilaç araştırmalarının bazı aşamalarını hızlandırmak ve gözlem hayvanlarından bağımsız olarak gerçekleştirmek mümkün olacaktır.”

Hayvan Deneylerinin Azaltılması Hedefi

ODTÜ MEMS Merkezi’nin altyapısı ve biyomedikal teknolojiler alanındaki araştırma yetkinliği, bu projede mühim bir rol oynamaktadır. Külah, bu konudaki düşüncelerini şu şekilde sürdürdü: “Çip üstü organ sistemlerinin temel amacı, hayvanlar üstündeki deneylerin sayısını azaltmaktır. Kim bilir bu alanda hemen hemen yolun başındayız, sadece gelecekte pek oldukça gözlem hayvanı kullanmadan çeşitli testleri yalnızca bir çip üstünde gerçekleştirmek mümkün hale gelecektir. Avrupa’da ortaklık yaptığımız üç kurum, bu alanda mühim ilerlemeler kaydetmiştir. Türkiye’de de bu alanda çalışan birçok kurum ve araştırmacı bulunmaktadır. Biz, mikro elektromekanik sistem teknolojileri ve sensörler mevzusundaki yetkinliklerimizi kullanarak bu alanda fark yaratmayı hedefliyoruz ve kısa sürede projeye dahil olduk.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.