Plan-S, yeni IoT uyduları ile uzayda devrim niteliğinde bir dönem başlatıyor. Uzaktan erişim ve veri toplama yetenekleriyle geleceğin teknolojisine yön veren bu projeyi keşfedin.
Kontrolmatik’in yüzde 25 iştiraki olan yerli uydu ve uzay teknoloji şirketi Plan-S, Türkiye’nin uzay ekosisteminde mühim bir adım daha attı. Plan-S tarafınca geliştirilen ve yüzde 95 yerlilik oranına haiz 4 yeni Connecta IoT uydusu, SpaceX’in Falcon 9 roketi ile başarıyla uzaya fırlatıldı. Bu başarı, Plan-S’in uzayda gerçekleştirdiği mühim bir dönüm noktası olarak kaydedildi.
Plan-S Genel Müdürü Tugay Güzel, AA’ya yapmış olduğu açıklamada bu fırlatmanın şirket için büyük bir başarı bulunduğunu altını çizdi. Güzel, firmanın bugüne dek toplam 9 uyduyu uzaya gönderdiğini ve bu başarıyı yalnızca 3 yıl şeklinde kısa bir sürede elde ettiklerini belirtti. 2025 yılına kadar toplamda 30 uyduya ulaşmayı hedefleyen Plan-S’in ilk fırlattığı uydularda yerlilik oranı yüzde 40-50 civarındayken, şimdi bu oran yüzde 95 seviyesine ulaşmış durumda.
Plan-S’in uyduları, dünya gözlemi ve Nesnelerin İnterneti (IoT) olarak adlandırılan cihazların birbirine bağlanmasında kullanılacak. Güzel, Plan-S’in yeni uydularının sunmuş olduğu IoT (Nesnelerin İnterneti) bağlantıları yardımıyla, tarımdan lojistiğe, enerjiden sigorta ve finans sektörlerine kadar geniş bir yelpazede hizmet verileceğini beyan etti. Bu uydular, işletmelerin operasyonel verimliliğini artıracak, iş süreçlerini daha etkin bir halde yönetmelerine olanak tanıyacak.
Plan-S, oluşturmayı sürdürdüğü Connecta IoT Network isminde ekip uydu ağını gelecek yıllarda da büyütmeye devam edecek. Şirket, sonunda 100’den fazla uyduyu yörüngeye yerleştirmeyi hedefliyor. Ek olarak, ilerleyen süreçte dar bant komünikasyon hizmeti için ayrı bir ekip uydu emek harcaması hayata geçirilecek. Yüksek çözünürlükte yer gözlem hizmeti vermek amacıyla da ayrı bir emek verme yürütülüyor.
Güzel, yapmış olduğu açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bunun yalnız Türkiye’de değil, bölge ve Türk cumhuriyetlerinde de öncü bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Bunu Türkiye’den çıkan bir yerli girişim olarak başarmanın gururunu taşıyoruz. Yıl sonuna kadar 8 uydu daha yollayacağız. Böylece 2025’e kadar kısmet olursa 12 uyduyu yollayacağız. Yıl başı itibarıyla kontrol uydularıyla beraber uzayda toplamda 17 uyduya ulaşacağız. Gelecek yıl 1 tane de yer gözlem uydusu yollayacağız. 2025’te IoT ve yer gözlemle beraber toplamda 30 uydu sayısına ulaşacağız.”
Plan-S Genel Müdürü Güzel, IoT sensörlerinin bağlantı hizmetini verdiklerini ifade ederek, hem de çözüm aradıkları bölgelere topyekün çözümler sunacaklarını dile getirdi. Ziraat sektöründe alanlarını daha verimli şekilde yönetmek isteyenlere toprak, rutubet, hava sensörüyle sulama kanalları şeklinde kapsamlı bir çözüm sağlayabileceklerini belirtti. Güzel, şunları kaydetti: “Su yada naturel gaz sayacınızı okurken, dağın tepesinde birçok alanda doğrusu erişmekte zorlandığınız, fakat verisine gereksinim duyduğunuz yerlerde, normalde daha öncesinden fazlaca pahalı olan uydu hizmetlerini biz fazlaca daha makul seviyelerde hizmet olarak verebilir durumda olacağız. Bunu da yapabilmemiz için birçok firmadan gelen taleplerle devam edeceğiz.”
Plan-S, ek olarak şirkete 400 milyon dolar kıymet biçilecek bir ana para fonu turu başlatıyor. Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, Ziraat Bankası’nın yatırım kolu tarafınca sunulan tek varlık fonunun, Ankara merkezli Plan-S için Türkiye’deki ve yurtdışındaki kurumsal ve bireysel yatırımcılardan 40 milyon dolar toplamayı hedeflediğini söylemiş oldu. Kontrolmatik’in yüzde 25 hissesine ek olarak, Plan-S’nin yüzde 44,5’ine şahsen haiz olan Aslanhan, fonlamanın Eylül ayında tamamlanmasını bekliyor. Ek olarak, Aslanhan, Plan-S’in 2027-2028 yıllarında Nasdaq’ta listelenmeyi hedeflediğini de sözlerine ekledi.