Rett Sendromu, nadir bir nörogelişimsel bozukluktur. Yeni tedavi yöntemleri, hastaların yaşam kalitesini artırmayı ve semptomları hafifletmeyi hedefliyor. Detaylar için makalemizi okuyun, umut dolu gelişmeleri keşfedin!
Beynimizin içindeki kan-beyin bariyeri, vücudumuzu zararı olan mikroplardan korurken, bununla beraber ilaçların beyin dokusuna ulaşmasını da zorlaştırmaktadır. Bu durum, doktorların tedavi süreçlerinde karşılaştıkları mühim zorluklardan biridir. Sadece, yeni meydana getirilen bir araştırma bu probleminin üstesinden gelinmesine destek olabilecek bir çözüm sunuyor.
Kedi kumunda bulunan bir parazit, Rett sendromunun tedavisi için ümit vaadediyor. Bu coşku verici emek harcama, İsrail’deki Tel Aviv Üniversitesi tarafınca yürütülmektedir. Araştırmacılar, kedi kumunda yayılabilen bir beyin paraziti olan Toxoplasma gondii‘nin genetik yapısını, terapötik proteinlerin taşınabilmesi için adapte etme yoluna gitmişlerdir. Bu süreçte, Toxoplasma parazitinin bazı kısımlarını biyomühendislik teknikleri ile geliştirerek, bu parazitin büyük oranda yararlı protein paketleri taşıyabilmesini sağlamışlardır.
Deneyler sonucunda, geliştirilen bu parazitlerin protein moleküllerini etkili bir halde taşıyabildiği gözlemlenmiştir. Ek olarak, Toxoplasma kullanılarak MeCP2 proteinini kan-beyin bariyerinden geçirebilme kabiliyeti de elde edilmiştir. Rett sendromu çoğu zaman, hareketlerde ciddi bozulmalara neden olan ve MeCP2 proteininin mutasyona uğramış bir versiyonunun bulunmasıyla ilişkilidir. Bu yüzden, bu yenilikçi yöntem ile Rett sendromuna yönelik yeni bir tedavi seçeneği sunulmuş olabilir.