Sera gazları azaltma yöntemleri, inşaat sektöründe sürdürülebilirlik için kritik öneme sahiptir. Yenilikçi çözümlerle çevre dostu uygulamaları keşfedin ve karbon ayak izinizi nasıl azaltabileceğinizi öğrenin.
Sera gazları denildiğinde akla ilk gelen alanlar çoğu zaman ulaşım, enerji ve endüstri sektörleridir. Sadece, inşaat sektörü de bu mevzuda mühim bir rol oynamaktadır. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) 2022 verilerine nazaran, binalar küresel enerji talebinin yüzde 34’ünden ve enerji ile süreçle ilgili karbondioksit (CO2) emisyonlarının ise yüzde 37’sinden mesuldür. Bu oranları azaltmak için çeşitli araştırmalar ve yenilikçi çözümler üstünde emek harcamalar yapılmaktadır.
Bu bağlamda, Tokyo Üniversitesi’nden gelen coşku verici bir araştırma, inşaat atıkları ve karbondioksit kullanarak daha yeşil bir tuğla üretmenin yolunu ortaya çıkarmıştır. Araştırmacılar, bu yöntemi ilk kez 2021 senesinde tanıtmış ve zaman içinde mühim geliştirmeler gerçekleştirmiştir. Bu yeni yöntem, inşaat endüstrisini daha sürdürülebilir bir yöne doğru kaydırma potansiyeline haizdir.
Beton üretiminin çevresel maliyeti oldukça yüksektir. Bunun büyük bir kısmı, portland çimentosunun temel bileşenlerinden önde gelen kireçtaşının yüksek sıcaklıklarda ısıtılarak kalsiyum elde edilmesi sürecinden meydana gelmektedir. Japon araştırmacılar, bu geleneksel süreci kullanmak yerine kendi yöntemlerini geliştirerek kalsiyum karbonat beton adında olan yenilikçi bir yapı malzemesi üretmeyi başarmışlardır.
Bu yeni yöntemde, mevcut olan beton, inşaat atıkları ve yıkılan binalardan elde edilmiş malzemeler, havadan yada endüstriyel süreçlerden alınan karbondioksit ile birleştirilerek kullanılır. Başlangıçta üretilen beton bloklar ufak ve dayanıksızdı, sadece araştırmacılar, yıkılmış bir okul binasından elde ettikleri betonu ince toz haline getirerek ve üç aylık bir süre süresince havadan alınan CO2 ile karışmasını sağlayarak mühim bir ilerleme kaydetmişlerdir.
Karbonatlı toz, ondan sonra bir kalsiyum bikarbonat çözeltisi ile basınçlandırılmış ve netice olarak ortaya çıkan tuğla, düzgüsel evler ve kaldırımlar inşa etmek için yeterince büyük ve kuvvetli hale getirilmiştir. Bu yeni yöntem, yalnızca eski binalardan yeni yapılar üretmekle kalmaz, bununla birlikte kalsiyum karbonat beton tuğlaları, yapıların ömrü sona erdiğinde yeniden toz haline getirilebilmekte ve yeni inşaat projelerinde kullanılmak suretiyle süreç tekrarlanabilmektedir.
Ekibin geliştirdiği Kalsiyum Karbonat Sirkülasyon Sistemi (C4S), bir sonraki aşamada verimliliği artırmaya ve pilot üretim tesisine odaklanmayı amaçlamaktadır. Ek olarak, ekip, 2030 yılına kadar kalsiyum karbonat beton tuğlaları kullanarak iki kattan oluşan bir ev inşa etmeyi hedeflemektedir. Normal olarak, bu yöntemi her yerde uygulamak ergonomik ve mümkün olmayabilir; sadece, Japonya benzer biçimde kireçtaşı açısından kısıtlı olan ülkelerde, bu yenilikçi yaklaşım oldukça yararlı bir çözüm sunmaktadır.