Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Instagram erişim engeline ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Engelin gerekçeleri ve sosyal medya üzerindeki etkileri hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Bu önemli gelişmeyi kaçırmayın!
Tecim Bakanı Ömer Bolat, toplumsal medya platformu Instagram’a getirilen erişim engeli kararının, e-ticaret alanında negatif etkisinde bırakır yaratabileceği mevzusundaki endişeleri değerlendirdi. Bakan Bolat, bu durumun kayıt dışı satışları artırabileceği ve bunun sonucunda vergi gelirlerinin azalmasına yol açabileceğini altını çizdi.
Bakan Bolat, Instagram ve benzeri toplumsal medya platformları üstünden meydana getirilen alışverişlerin, çoğu zaman telefon numarası yada WhatsApp uygulaması vasıtasıyla gerçekleştirildiğine dikkati çekti. Şu şekilde belirtti: “Bundan dolayı, Instagram şeklinde toplumsal medya platformlarından meydana getirilen tanıtımlar sonrası, direkt yazışma araçlarıyla meydana gelen satışlar, e-ticaret olarak nitelendirilmiyor ve dolayısıyla ilgili yasal çerçeveye dahil edilmiyor.”
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun‘a vurgu icra eden Bolat, bu yasanın Trendyol, Hepsiburada ve Yemeksepeti şeklinde e-ticaret pazar yerlerinin yanı sıra, bu platformlarda kendi ürün yada hizmetlerini satışa sunan işletmelerin ticari faaliyetlerini düzenlediğini beyan etti. Bolat, herhangi bir ticari işlemin e-ticaret olarak kabul edilebilmesi için şu şartların sağlanması icap ettiğini belirtti:
Bakan Bolat, toplumsal medya platformlarının işletmeler ve bireyler için mal ve hizmetlerin tanıtımında mühim bir yere haiz bulunduğunu sadece bu platformlar üstünden meydana getirilen satışların çoğunlukla kayıt dışı kalması sebebiyle vergi yitirilmesine niçin bulunduğunu altını çizdi. Ek olarak, bu tür satışların yasal yükümlülüklerini yerine getiren işletmelere karşı haksız rekabet oluşturduğunu belirtti:
Bakan Bolat, bu sorunların çözülmesi ve e-ticaretin sıhhatli bir halde gelişmesi için lüzumlu adımların atılması icap ettiğinin altını çizdi.