Türkiye, 5G teknolojisine geçiş sürecinde önemli adımlar atıyor. Yerli üretim vurgusu ile stratejik hedefler belirlenirken, bu dönüşümün ekonomik ve sosyal etkileri inceleniyor. 5G’nin sunduğu fırsatlar hakkında daha fazla bilgi edinin.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2026 senesinde 5G teknolojisine geçileceğini duyurdu. Bu açıklamanın peşinden, gelecek yıl gerçekleştirilecek ihale için Informasyon Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafınca yoğun bir emek harcama süreci başlatıldı.
6G ve Ötesi İçin Emek harcamalar Devam Ediyor
BTK, 2024-2028 Stratejik Planı çerçevesinde 5G ve ötesi iletişim şebekelerinin yaygınlaştırılması hedefini benimsemiştir. Türkiye, 5G teknolojisinin yerli ve ulusal imkanlarla geliştirilmesi için mühim adımlar atmaktadır. Bu bağlamda:
Yeni nesil 5G iletişim teknolojisinin devletimizde etkin bir halde kullanılabilmesi için lüzumlu hazırlıklar hızla sürdürülmektedir. Yerli ve ulusal iletişim ürünü tanımına yönelik düzenlemeler yapılacak, AR-GE projelerinin kalitesinin artırılması ve yerli ekosisteme daha çok katkı sağlanması amacıyla bazı iyileştirmeler hayata geçirilecektir.
Bu bağlamda, 5G ve ötesi şebeke ekipmanlarının tasarımından üretimine kadar tüm aşamaların ulusal katkıyla gerçekleştirilmesine yönelik emek harcamalar devam etmektedir. BTK, bu süreci desteklemek amacıyla kamu ve {özel sektör} temsilcileriyle ortaklaşa iş içinde hareket etmektedir.
Öte taraftan, BTK tarafınca 6G‘ye yönelik ulusal ve internasyonal emek harcamalar titizlikle takip edilmekte, alçak yörünge uyduları şeklinde uydu üstünden sağlanan geniş bant hizmetlerinin tüm yurtta sunulmasına yönelik lüzumlu düzenlemeler yapılacaktır. Ek olarak, yerlileştirme hedeflerine ulaşmak için kapsamlı emek harcamalar başlatılacaktır.