Türkiye’nin F-35 programındaki yenilikler ve S-400 teklifi üzerine güncel gelişmeleri keşfedin. Savunma sanayisindeki stratejik adımları ve uluslararası ilişkilerdeki etkilerini derinlemesine inceleyin.
Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının peşinden hava kuvvetlerinin kabiliyetlerini çoğaltmak için çeşitli stratejiler geliştirmeye çalışıyor. Bu bağlamda, bir taraftan yerli insansız hava araçları KAAN ve öteki insansız sistemlerin geliştirilmesi sürerken, öteki taraftan da Eurofighter şeklinde alternatif harp uçaklarını değerlendirmeye almış durumda. Sadece, Ankara kulislerinde dolaşan bazı iddialara gore Türkiye, F-35 harp uçaklarını satın almak için garip bir S-400 teklifi ile gündeme gelmiş bulunuyor.
Türkiye, F-35’leri geri istiyor
Alınan bilgilere gore Türkiye; F-35 programına tekrardan katılmak için ABD’nin ön koşulu olan S-400 sorununu çözmek amacıyla yeni bir teklif sunmuş durumda. Cumhuriyet gazetesinin haberine gore, Türkiye, ABD’den 1 filo F-35 ve 1 filo F-35B (dikey iniş kalkış yapabilen varyantı) talep ediyor. Bu öğrenci karşılık olarak Türkiye, Rusya yapımı S-400 Hava Müdafa Sistemleri’ni “kutulara koyalım, siz denetleyin” önerisinde bulunarak bir çözüm yolu arıyor.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Ocak ayında Türkiye’nin S-400 sorununu çözdüğü takdirde F-35 programına tekrardan katılabileceğini belirtmişti. Ek olarak, Türkiye’nin S-400 sorununu aşmak için bu sistemleri, Rusya’yı kızdırmadan, halihazırda iyi ilişkiler içinde olduğu Pakistan yada Hindistan şeklinde ülkelere satmayı değerlendirebileceği de gündemdeki mevzular içinde yer ediniyor.
NATO, Birleşik Krallık, İtalya, Avustralya, Kanada, Norveç, Danimarka, Hollanda ve Türkiye ortaklığında başlatılan F-35 projesi, Türkiye açısından istenilen neticeleri vermedi. 2002 senesinde dahil olduğu JSF (Ortaklaşa Hücum Uçağı) Projesi kapsamında Türkiye, toplamda 100 tane F-35 almayı taahhüt etmişti. Hatta Türkiye için hususi olarak üretilen 6 tane F-35A uçağı, şu an Luke Askeri Hava Üssü’nde depoda bekletiliyor. Zira, Rusya’dan satın alınan S-400 Hava Müdafa Sistemleri sebebiyle Türkiye, F-35 programından çıkarılmak mecburiyetinde bırakılmıştı.
Programdan çıkarılmadan ilkin Türkiye, F-35 programının 2. düzey ortağı konumundaydı. Bununla beraber, uçağın orta gövdesi dahil olmak suretiyle birçok tehlikeli sonuç parçasını yerli firmaları ile beraber üretiyordu.