Türksat 6A uydusunun son durumu ve test süreçleri hakkında detaylı bilgi edinin. Uydunun gelişimi, test aşamaları ve uzayda gerçekleştireceği görevler hakkında güncel verilerle dolu bir inceleme.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve ulusal iletişim uydusu Türksat 6A’nın 50 aşama doğu yörüngesindeki testlerinin başarıyla devam ettiğini beyan etti. Uraloğlu, “Ekim ayı sonuna doğru uydumuzu 15 yıl vazife yapacağı 42 aşama doğu yörüngesine göndermeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Türksat 6A’nın Uzay Yolculuğu Başarıyla Devam Ediyor
Uydunun 50 aşama doğu kontrol yörüngesine 20 Temmuz’da ulaştığını ve antenlerinin burada ilk kez açıldığını hatırlatan Uraloğlu, testler sonrası Türksat 6A’nın aslolan yörüngesine gönderileceğini belirtti. Bakan, Türkiye’nin ilk yerli ve ulusal iletişim uydusunun son durumu hakkında şu detayları paylaştı:
Tüm bu testlerin tamamlanmasının peşinden ekim ayı sonuna doğru uydumuzu 42 aşama doğu yörüngesine göndermeyi planladıklarını belirten Uraloğlu, “Hemen sonra ilk yerli ve ulusal iletişim uydumuz Türksat 6A’yı ülkemizin ve milletimizin hizmetine sunacağız” dedi.
Uraloğlu, Türksat 6A ile Türkiye’nin iletişim uydusu üreten 11 ülke içinde yer aldığını altını çizdi. “Komünikasyon uyduları şeklinde tehlikeli sonuç öneme haiz teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilmesi, ulusal güvenliğimiz açısından son aşama önemlidir. Türksat 6A uydusu, dışa bağımlılığın azaltılması yönünde mühim bir kilometre taşı olacaktır” diye ekledi. Ek olarak, projede çalışan mühendisler ve personel ile uydu ve uzay sanayisi için oldukça mühim bir insan kaynağının yetiştirildiğini beyan etti.
Bakan Uraloğlu, uydunun yüzde 80’inin üstünde yerlilik oranıyla üretildiğini belirterek, “TÜBİTAK UZAY, uydu yönetim alt sistemini, yörünge yönelim denetim alt sistemini, güç alt sistemini, elektrikli itki alt sistemini, arayüz denetim birimlerini ve iletişim vazife yükünü geliştirmiştir. ASELSAN, Türkiye antenini, almaç, INET ve yararlı yük arayüz birimini gerçekleştirmiştir. CTECH, telemetri/işaret sinyali vericisinden telekomut alıcıya, yönsüz alıcı anteninden alıcı kontrol bağdaştırıcısına kadar tüm telemetri, telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemlerini geliştirmiştir. TUSAŞ, ek olarak pil panelini de geliştirmiştir” dedi.
Türksat 6A uydusunun üretim entegrasyon ve testleri de TÜRKSAT’ın katkılarıyla TUSAŞ Kazan Tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Kontrol Merkezi’nde (USET) gerçekleştirilmektedir.
Uraloğlu, “Türksat 6A, 15 yıl hizmet verecek. Uydu, 8,4 kilowatt güce haiz. Uydumuz, bir yer durağan(durgun) iletişim uydusu olarak, TV yayıncılığı başta olmak suretiyle iletişim hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu iletişim gereksinimlerini karşılayabilecektir. Ek olarak mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya şeklinde bölgeler de kapsama alanına girecektir” ifadelerini kullandı.
TÜRKSAT, 6 etken iletişim uydusuyla dünyanın önde gelen uydu operatörleri içinde yerini sağlamlaştıracak. Ana paydaşların yanı sıra alt yüklenicilerle beraber devletimizde bir uydu üretim ekosisteminin kurulmasını elde eden Türksat 6A yardımıyla artık internasyonal alanda rekabet edebilecek tam 84 yerli ve ulusal uydu ekipmanı üretilmiştir. Bu ekipmanlar ve alt sistemler, uzay deneyimi elde edilmesiyle beraber ihraç edilebilecektir” dedi.