Türksat 6A ve HALE-1500 Elektrikli İtki Motoru hakkında detaylı bilgi edinin. Uzay teknolojilerindeki yenilikler, motorun özellikleri ve Türkiye’nin uzay projelerindeki önemi hakkında kapsamlı bir inceleme.
Türksat 6A, Türkiye’nin uzay alanındaki en mühim projelerinden biri olarak, yüzde 80’in üstünde yerlilik oranı ile 9 Temmuz tarihinde başarıya ulaşmış bir halde fırlatılmıştır. Bu coşku verici gelişmenin peşinden, TÜBİTAK UZAY tarafınca geliştirilen fütüristik HALE-1500 elektrikli itki motoru da ateşlenmiştir. Böylece, bu motor, 35.786 km irtifadaki yersabit yörüngede uzay geçmişine adını yazdırmış oldu.
HALE 1500 Uzayda Ateşlendi
Uzay araçlarında birden fazla tahrik sistemi kullanılmaktadır. Bunlardan kabul edilen Hall etkili itki motoru (HET), itici gazın bir elektrik alanı tarafınca hızlandırıldığı iyon itici türünde bir motordur. TÜBİTAK UZAY, HALE Projesi kapsamında bu tahrik sistemleri üstünde uzun süredir çalışmakta ve mühim ilerlemeler kaydetmektedir. TÜBİTAK’ın geliştirdiği en kuvvetli elektrik itki motoru olan HALE-1500, Türksat 6A’ya entegre edilmiştir.
Türksat 6A, yörünge testlerine devam ederken, Dünya, Güneş ve Ay kaynaklı bozucu etkenlere karşı uyduyu durağan(durgun) yörüngede tutmak ve çeşitli manevralar gerçekleştirmek zorundadır. Üstünde bulunan iki tane elektrik itki motoru yardımıyla, uydunun bu eleştiri hamleleri gerçekleştirmesi hedeflenmektedir. Meydana getirilen açıklamaya gore, Türksat 6A hedeflerine ulaşmış ve haiz olduğu HALE 1500 elektrikli itki motorunu 7 dakika süresince ateşlemiştir.
HALE 1500’ün Özellikleri
HALE-1500, Türksat 6A için minimum 70 milinewton (mN) itki üretebilmektedir. Motor, özgül olarak 1.500 saniye itki sağlamakta ve yüzde 45 verimlilikle iş yapmaktadır. Çeşitli gazlarla, bilhassa ksenon (xenon), kripton ve argon gazlarıyla çalışabilen bu motorun özellikleri ise şu şekildedir: