Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Hava Kampüsü Uygulaması hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Projenin detayları, hedefleri ve ülke ekonomisine katkıları hakkında bilgi almak için makalemizi okuyun.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafınca hayata geçirilen sportif ve amatör havacılığı geliştirme amaçlı hava kampüs uygulaması hakkında mühim bilgiler paylaştı.
Bakan Uraloğlu, hava kampüs uygulaması ile beraber 5 bin 700 kilogram ağırlığa kadar olan durağan(durgun) kanatlı hava araçları başta olmak suretiyle, dikey iniş ve kalkış yapabilen insanlı ya da insansız hava araçları ve döner kanatlı hava araçları için havaalanı prosedürlerinden etkilenmeden, daha esnek iniş ve kalkış alanları oluşturacaklarını duyurdu. Türkiye’nin dört bir yanında planlanan hava kampüsleri ile beraber, hem insanlı hem de insansız hava araçlarının sivil havacılık alanında gelişimine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
Uraloğlu, “Türkiye’yi amatör havacılık ve sportif havacılık alanında dünyanın merkezlerinden biri haline getireceğiz” diyerek, bu uygulamanın hedeflerini altını çizdi. Hava alanlarının yoğunluğundan etkilenmeden uçuş yapabilme imkanı sunulması yardımıyla, amatör havacılığın daha da gelişeceğine işaret etti. Ek olarak, pilot eğitimleri için lüzumlu olan iniş alanlarının ihtiyacını azaltmayı ve dronların park alanı olarak kullanılmasını planladıklarını ekledi.
Bakan, hava kampüsü başvurusu yapıldığında, talep edilmesi halinde hususi hava sahalarının tanımlanabileceğini ve bu hava sahası içinde kalmak şartıyla uçuş planı sunma gereksiniminin aranmayacağını da altını çizdi. Hava kampüsü başvurularının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yapılabileceğini belirten Uraloğlu, daha ilkin kullanım izni verilmiş iniş şeritleri için yeniden müracaat yapılmasına gerek olmadığını, bu alanların Genel Müdürlük tarafınca otomatikman hava kampüsü olarak tanımlanacağını duyurdu.
Uraloğlu, hava kampüsü inşa etmek isteyenlerin ilk olarak uygun bir yer belirlemesi icap ettiğini ve bu yerin iniş ve kalkışlara elverişli olması icap ettiğini açıkladı. Ek olarak, SHGM’ye meydana getirilen başvurunun peşinden izlenecek süreç hakkında şu detayları paylaştı:
Bakan Uraloğlu, işletmecilerin izin alınmış olduğu tarihten itibaren 3 yıl içinde hava kampüslerini tamamlamaları icap ettiğinin altını çizdi. Bu süre zarfında tamamlanmayan kampüslerin izinlerinin iptal edileceğini bildirdi. Ticari amaçla kullanılacak kampüslerin izin sürelerinin ise bir yıl geçerli olacağını ve her yıl sonunda iznin uzatılması icap ettiğini de sözlerine ekledi. Ticari amaç dışındaki şahıslara ilişik 5 bin 700 kilogram altı kalkış ağırlığına haiz durağan(durgun) kanatlı hava araçlarının park edileceği kampüsler için ise izin uzatma şartı aranmayacağını belirtti. Ek olarak, zararı olan bulunan kampüslerin izinlerinin SHGM tarafınca iptal edilebileceğini açıkladı.