Yapay zeka destekli otonom diş hekimliği alanında elde edilen ilk başarı, diş tedavisinde devrim niteliğinde bir adım. Bu yenilikçi yaklaşım, hastaların bakımını geliştirirken, diş hekimlerinin iş yükünü de azaltıyor.
Suni zeka destekli bir otonom robot, tarihte ilk kez bir insan üstünde başarı göstermiş bir diş operasyonu gerçekleştirerek, aynı işlemi bir insan diş hekimine kıyasla 8 kat daha süratli tamamladı. Boston merkezli Perceptive tarafınca geliştirilen bu yenilikçi sistem, optik koherens tomografi (OCT) teknolojisini kullanarak dişler, diş etleri ve sinirler dahil olmak suretiyle ağız boşluğunun detaylı bir 3D modelini oluşturmak için manuel bir 3D tarayıcıdan faydalanıyor.
OCT’nin en büyük pozitif yanları, yalnızca ışık ışınlarını kullanarak yüksek çözünürlüğünde olan hacimsel modeller oluşturmasıdır. Bu, geleneksel X-ışınları şeklinde ışınım içeren yöntemlere olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Şirkete gore, bu robot diş hekimi son aşama güvenli bir halde çalışıyor.
Modelleme süreci tamamlandıktan sonrasında, diş hekimi ve hasta beraber tedavi planını belirliyor ve arkasından robot devreye giriyor. Robotun uzmanlık alanlarından biri, genel anlamda ortalama iki saat devam eden ve iki ayrı diş hekimliği randevusu gerektiren bir dişin kuron (kaplama) için hazırlanmasıdır. Bu vazife, robot tarafınca yalnızca 15 dakika içinde başarıyla gerçekleştiriliyor.
Şirket, robotun en karmaşık koşullarda bile güvenli bir halde çalışabileceğini ve insanoğlu üstünde gerçekleştirdiği tüm testlerin başarı göstermiş geçtiğini iddia ediyor. Sadece, robot hemen hemen FDA (ABD Birleşik Devletleri Besin ve İlaç Dairesi) tarafınca onaylanmadı ve ne vakit piyasaya sürüleceği mevzusunda kati bir informasyon bulunmamaktadır.