Güven İslamoğlu, iklim krizine dikkat çekerek çevresel sorunların aciliyetine vurgu yaptı. Sürdürülebilir çözümler ve bireysel sorumluluklar hakkında bilgilendirici bir bakış açısı sunuyor. İklim değişikliği ile mücadelede önemli adımlar atılmalı!
Borusan Tüm ortaklık’in sürdürülebilirlik odaklı emekleri çerçevesinde düzenlenen “Geleceğe İlham Buluşmaları”, esin veren adları bir araya getirerek sürdürülebilir bir gelecek için mühim bir vizyon sunmaya devam ediyor. EKOIQ Genel Gösterim Yönetmeni Sulh Doğru moderatörlüğünde her ay meydana gelen bu buluşmalarda, uzmanlar ve mevzuya ilgi duyan kişiler; toplumsal cinsiyet eşitliği, gençler ve iklim krizi, tabiat ile insan ilişkisi ve teknoloji şeklinde güncel sürdürülebilirlik meselelerini ele alıyor.
Bu esin verici platformun son konuğu, çevre mevzusunda toplumu bilinçlendirme çabalarıyla tanınan gazeteci Itimat İslamoğlu oldu. İslamoğlu, küresel ısınma, iklim değişikliği ve bu durumların yarattığı negatif etkisinde bırakır üstüne derinlemesine data paylaşımlarında bulunarak, dünya genelinde yaşanmış olan iklim krizi tablosunu gözler önüne serdi. Şimdiye kadar gerçekleştirdiği programlarla çevre bilincini artırmaya çalışan İslamoğlu, “Plastiksiz Temmuz” şeklinde küresel hareketlerle milyonlarca insanı plastik kirliliğiyle mücadeleye teşvik eden bir platformda, bireysel ve toplumsal sorumluluklara vurgu yaparak, alınabilecek tedbirlerin önemini dile getirdi.
“Sürdürülebilir ve Mütevazi Bir Yaşam Tarzını Benimsemeliyiz”
İklim değişikliğinin yol açmış olduğu yıkıcı tesirleri tüm gerçekliğiyle aktaran İslamoğlu, bilimsel veriler, etkisi altına alan hikayeler ve somut örneklerle krizin ne denli ciddi bulunduğunu ve aciliyetini konu alıyor. Günlük yaşamda yapabileceğimiz rahat değişikliklerin bile büyük bir fark yaratabileceğini belirten deneyimli gazeteci, bilgili tüketim ve kaynak tasarrufunun önemini altını çizdi. “İklim değişikliği küresel bir tehdit ve bu durumu görmezden gelmek mümkün değil. Sadece bu, umutsuzluğa kapılmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Aslına bakarsak, bu değişiklik süreci bizlere dayanıklılığımızı artırma ve uyum yeteneğimizi geliştirme mevzusunda benzeri olmayan bir fırsat sunuyor. Mühim olan, bu değişikliğe iyi mi uyum sağlayacağımız ve bu uyumu sağlamak için neler yapabileceğimizdir. Probleminin ve çözüm yollarının ne işe yaradığını aslına bakarsak tamamımız biliyoruz. İyi örnekler mevcut ve yapılacak tek şey, bu örnekleri daha da çoğaltmaktır. Mesela, plastik atıkların yere düşmediği ülkeler var; demek ki bunu başarmışlar. Günümüzde medeniyetin en büyük göstergelerinden biri, plastiği yerde görmemek olabilir. Ikimiz de bunu başarabiliriz.”
“Bu, bir hazırlık süreci. Bu eleştiri süreçte işe verimlilik anlayışıyla sürdürülebilir ve mütevazi bir yaşam tarzını benimsemekle başlayabiliriz” diyen İslamoğlu, her insanın bu konudaki sorumluluğunu hatırlatarak, geleceğimiz için atılacak adımların önemine dikkat çekti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı