ASELSAN’ın ASELFLIR-500 sistemi, ileri teknoloji ve yenilikçi tasarımıyla dikkat çekiyor. Bu içerikte, ASELFLIR-500’ün özellikleri ve uluslararası pazardaki ihracat başarıları hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
ASELSAN tarafınca geliştirilip üretilen lektro-optik bulgu, gözetleme ve hedefleme sistemi ASELFLIR-500, internasyonal arenada gösterdiği başarılarla dikkat çekmeye devam ediyor. Bu sistem, Türkiye’nin 20 bin doları aşan ihracat kilogram kıymeti ile öne çıkan ürünleri içinde yer ediniyor. Türkiye, ortak optik açıklık üstünden fonksiyonel tasarım yapabilen üç ülkeden biri olmanın gururunu yaşıyor.
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, yerli AESA radarının dördüncü ihracat sözleşmesine imza attıklarını belirtti. Akyol, Defence Turkey ile gerçekleştirdiği söyleşide, ASELSAN için 2024-2030 yıllarını kapsayan bir teknoloji ve ürün yol haritası oluşturduklarını açıkladı. Bu yol haritası doğrultusunda, firmanın rekabetçi olabileceği, Türkiye’nin gereksinim duyduğu yenilikçi ve gelecekte mühim rol oynayacak alanlara yatırım yapacaklarını altını çizdi.
Akyol, bu sürecin firmanın küçülmesi anlamına gelmeyeceğini, aksine daha odaklı bir emek harcama ile her yıl yüzde 10 gelişme hedeflediklerini belirtti. İhracat mevzusuna da değinen Akyol, ASELFLIR-500 gözetleme ve hedefleme sisteminin geçtiğimiz haftalarda dört ülkeye ihraç edildiğini ve sistemin daha yolun başlangıcında olduğuna dikkat çekti.
İhracat yalnızca ASELFLIR-500 ile sınırı olan değil. Akyol, “GÖKDENİZ’i hava müdafa alanında geçen yıl envantere soktuk. Şu an dördüncü ihracat sözleşmesi imzalandı. Artık hava müdafa sistemimizin ‘Skydome GÖKKUBBE‘ adlı patentli bir konsepti var. Bu, komuta denetim sistemine, radarlarına haiz, bütünsel bir çözüm sunuyor. Geleceğe güvenilir adımlarla ilerliyoruz.” şeklinde konuştu.
Benzer şekilde, ASELPOD Hedefleme Podu da Pakistan, Nijerya ve Irak şeklinde ülkelerle meydana getirilen anlaşmalarla ihraç edilmiş olduğu bildirildi. Ek olarak, Akyol, ASELPOD II üstünde de çalışmaların devam ettiğini deklare etti. Gene, MURAD AESA Burun Radarı ile ilgili de mühim bilgiler verdi. Akyol, bu radarın muadilleri ile yan yana getirildiğinde en azından onlarla rekabet edebilecek ve daha iyi özelliklere haiz olacak şekilde tasarlanacağını belirtti. MURAD’ın cenk uçaklarında 2 yıl içinde operasyonel olabileceği öngörülüyor.
MURAD AESA radarı halihazırda F-16 Blok 30’larda kontrol edilmektedir ve KAAN ile Akıncı UAV’lerinde de kullanılması değerlendirilmektedir.