enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1998
EURO
36,7800
ALTIN
2.966,02
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Çinli Bilim İnsanlarından Ay’da Su Üretimi Yöntemi

Çinli bilim insanları, Ay’da su üretimi için yenilikçi bir yöntem geliştirdi. Bu buluş, gelecekteki uzay misyonları için büyük önem taşıyor. Ay’da yaşamı sürdürebilmek adına atılan bu adım, uzay araştırmalarında devrim niteliğinde.

Çinli Bilim İnsanlarından Ay’da Su Üretimi Yöntemi
REKLAM ALANI
26.08.2024 00:44
0
A+
A-

Çinli bilim adamları, Ay’ın yüzeyindeki topraktan su çıkarmanın devrim durumunda bir yöntemini keşfettiklerini duyurdular. Bu yenilikçi teknik, Ay’da kalıcı bir araştırma üssü inşa etme çabalarının mühim bir parçası olarak görülüyor. Çin Bilimler Akademisi (CAS) tarafınca “son aşama ergonomik” olarak vasıflandırılan bu yöntem, Ay toprağının yüksek sıcaklıklarda ısıtılarak hidrojen ve oksijenin ayrıştırılmasına dayanıyor.

Çinli Bilim İnsanlarından Ay'da Su Üretimi Yöntemi

Yeni yöntem, önceki su arama çalışmalarının çoğunda odaklanılan naturel su kaynaklarını değil, Ay toprağındaki minerallerden su üretmeyi hedefliyor. 2020 senesinde Chang’e-5 sondası ile Ay’dan getirilen toprak örnekleri üstüne meydana getirilen araştırmalar, bilhassa ilmenit şeklinde oksit minerallerinin, Güneş rüzgarına maruz kalma sürecinde büyük miktarlarda hidrojen depoladığını ortaya koydu. Araştırmacılar, bu minerallerin yüksek sıcaklıkta demir oksitler ile kimyasal reaksiyona girdiğinde su, demir ve seramik cam üretebildiğini belirttiler.

Çalışmalara gore, ısı 1000 dereceyi aştığında, Ay toprağı erimeye başlıyor ve bu süreçte su buharı açığa çıkıyor. Elde edilmiş veriler, bir ton Ay toprağından 50 litre su elde edilebileceğini gösteriyor. Araştırma ekibi, bir gram Ay toprağından 51 ila 76 miligram içinde su çıkarılabileceğini kaydetti. Bu da, bir ton Ay toprağından ortalama 50 litre su üretilebileceği anlamına geliyor; bu miktar, birazcık tasarrufla 50 kişinin bir günlük su ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Çinli Bilim İnsanlarından Ay'da Su Üretimi Yöntemi

Bilim adamları, bu yöntemi uygulamak için Ay toprağını odaklanmış güneş ışığı ile eritme fikrini önerdiler. Üretilen demirin, Ay’da elektronik ekipman yapımında kullanılabileceği, eriyen toprağın ise inşaat malzemesi olarak değerlendirilebileceği ifade edildi. Sadece, bu yöntemin uygulanabilirliği için sonraki Chang’e misyonlarının daha çok araştırma yapması gerekliliği de vurgulandı. Bu yenilikçi emek harcama, CAS tarafınca gelecekteki “Ay araştırma istasyonları ve uzay istasyonlarının inşası için bir tasarım temeli sağlayabileceği” şeklinde değerlendiriliyor.

Ay’da su arama emek harcamaları, bilim adamlarının uzun süredir üstünde çalmış olduğu bir mevzu. Bilhassa Ay’ın cenup ve şimal kutuplarında naturel halde buz bulunabileceğine inanılıyor. Sadece, Çin’in Chang’e-5 misyonu tarafınca getirilen örneklerde su içinde ne olduğunun oldukça düşük olduğu ve bu suyu çıkarmanın zorluğu dile getirildi.

Gelecek yıllarda su arama emek harcamaları, Rusya’nın Luna 26 yörünge aracı ve Çin’in 2026’da Ay’ın cenup kutbuna iniş yapması planlanan Chang’e-7 misyonu şeklinde çeşitli görevlerle devam edecek. NASA’nın VIPER ay gezgini projesinin maliyet sorunları sebebiyle iptal edilmiş olmasına karşın, ajans su arayışını öteki yöntemlerle sürdürmeyi planlıyor. Ay’ın cenup kutbundaki yoğun buzun, uzay araçları için potansiyel bir yakıt deposu olarak kullanılması da hedefleniyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.