Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, yaratıcılık ve teknik becerileri bir araya getirerek geleceğin oyun geliştiricilerini yetiştiriyor. Öğrencilere en son teknolojiyle oyun tasarımının tüm yönlerini öğretirken, hayal güçlerini gerçeğe dönüştürmelerine yardımcı oluyor.
Son yıllarda büyük bir ivme kazanan dijital oyun tasarımı kısmı, bilgisayar, konsol ve mobil platformlarda oyunların kültürel, zamanı ve teknolojik boyutlarına derinlemesine dalmak isteyen öğrencilere eşi olmayan bir eğitim imkanı sunuyor. İstinye Üniversitesi Öğretim Görevlisi Memduh Can Tanyeli, bölümün sunmuş olduğu fırsatları şu şekilde ifade ediyor: “Öğrencilerimiz, oyun dünyasının her yönünü kapsayan kapsamlı ve disiplinler arası bir eğitim alıyor. Böylelikle dijital oyun tasarımı kısmı, yaratıcılıklarını ifade etme ve hızla gelişen teknolojinin sunmuş olduğu sınırsız olanakları keşfetme mevzusunda muhteşem bir platform sağlıyor.”
Dijital Oyun Tasarımı kısmı, öğrencilere oyun geliştirme sürecinin her aşamasını öğretmeyi hedefliyor. Yaratıcı düşünme, teknik beceriler ve oyun mekaniği şeklinde alanlarda derinlemesine bir eğitim sunarak, öğrencilere hem görsel tasarım hem de programlama alanında sağlam bir temel kazandırıyor. Öğrencilerin oyun tasarımındaki yenilikçi yaklaşımlarını geliştirmelerine destek olan bu program, hayal güçlerini kullanarak oyun dünyasında fark yaratmalarını elde eden bir öğrenme ortamı sunuyor.
İstinye Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı bölümünün sunmuş olduğu eğitim programı, birçok meslek ve disiplini bir araya getiriyor. Tanyeli, bu mevzuda şu detayları veriyor: “Öğrencilerimizin dijital oyun tasarımı sürecinin tüm bileşenlerine dair farkındalık ve okuryazarlık geliştirmelerini amaçlıyoruz. Bu doğrultuda, hem kantitatif hem de kalitatif fikir ve yaklaşımlara başat olacak şekilde eğitim alıyorlar. Eğitimleri süresince projeler üreten öğrenciler, sınavlara giriyor ve dijital oyun tasarımı alanının alt uzmanlıklarına yönelik ilgi alanlarını geliştirme fırsatı buluyorlar. Dijital oyun tasarımı, yalnız oyun yazılımı üretmek, hikâye yazmak ya da görsel sanat emek harcamaları yapmakla sınırı olan kalmayan, bütünleşik bir disiplin olarak karşımıza çıkıyor. İstinye Üniversitesi olarak, geleceğin dijital oyun profesyonellerini yetiştirerek, sektördeki nitelikli insan deposu açığını kapatmayı hedefliyoruz.”
2024 itibarıyla ortalama 450 milyar dolarlık bir değere erişmesi öngörülen dijital oyun piyasası, günümüzde dijital müzik ve beyaz perde sektörlerini geride bırakarak büyük bir hacme ulaşmıştır. Tanyeli, bu mevzuda şunları belirtiyor: “2030 senesinde ortalama 3 milyar insanoğlunun dijital oyun tüketicisi olacağı tahmin ediliyor. Bu gelişme, sektörde nitelikli insan kaynağına olan ihtiyacın hızla artmasına yol açıyor. Sektörün senelik gelişme hızı yüzde 8’e yakın bir rakamda seyrediyor. Bu da, dijital oyun tasarımı eğitimi almış profesyonellere olan talebin devamlı olarak arttığı anlamına geliyor.”
Dijital oyun sektörü, devamlı gelişen ve yeniliklere açık bir alan olarak, yeni start-up’ların ve yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Tanyeli, “Bununla birlikte mevcut prodüksiyon firmaları ve stüdyolar da büyümeye devam ediyor. Internasyonal Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) başlatmış olduğu ve ilki 2025 senesinde Suudi Arabistan’da düzenlenecek olan Olimpik e-Spor oyunları, dijital oyunların toplumun geniş kesimleri tarafınca ilgiyle takip edilen bir sektör haline geldiğini kanıtlıyor. Türkiye’deki dijital oyun tasarımı piyasasında nitelikli insan kaynağına olan gerekseme devamlı artıyor. Firmalar, dijital oyun üretiminde uzmanlaşmış, üretim süreçlerinin her aşamasına başat ve bu mesleğin eğitimini almış profesyoneller arıyor. Bu bağlamda, dijital oyun kültürüne, evveliyatına, kuramına ve tasarım prensiplerine meraklı ve yetkin bireyler ön plana çıkıyor.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı