enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1963
EURO
36,8286
ALTIN
2.967,05
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Japonya’nın Yeni Süper Bilgisayarı: Fugaku’nun Halefinin Gelişimi

Japonya’nın yeni süper bilgisayarı Fugaku’nun halefinin gelişimini keşfedin. Bu yenilikçi teknoloji, bilimsel araştırmalardan iklim modellemelerine kadar birçok alanda devrim yaratma potansiyeline sahip.

Japonya’nın Yeni Süper Bilgisayarı: Fugaku’nun Halefinin Gelişimi
REKLAM ALANI
29.08.2024 00:50
0
A+
A-

Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MEXT), ülkenin önde gelen süper bilgisayarlarından önde gelen Fugaku’nun halefini inşa etmek için çalışmalara başlayacağını duyurdu. Fugaku, geçmişte dünyanın en kuvvetli yüksek performanslı hesaplama (HPC) makinesi olarak biliniyordu. Yeni Zetta sınıfı süper bilgisayarın geliştirilmesine yönelik çalışmaların 2025 senesinde başlaması planlanıyor.

Japonya'nın Yeni Süper Bilgisayarı: Fugaku'nun Halefinin Gelişimi

Süper Bilgisayarların Gücü Katlanıyor

Japonya'nın Yeni Süper Bilgisayarı: Fugaku'nun Halefinin Gelişimi

YAZI ARASI REKLAM ALANI

MEXT tarafınca piyasaya çıkan bir belgede, yeni süper bilgisayarın bilimsel araştırmalarda suni zeka kullanımını önceliklendireceği ve benzeri görülmemiş bir performansa ulaşmayı hedefleyeceği açıklandı. ZettaFLOPS seviyesindeki bu süper bilgisayar, bir saniyede bir sekstilyon (1021) kayar nokta işlemi gerçekleştirme kapasitesine haiz olacak. Bu, mevcut ExaFLOPS sistemlerinden tam olarak 1000 kat daha süratli bir performans sunacak. Eğer Japonya, bu sistemi planlandığı şeklinde 2030 yılına kadar tamamlayabilirse, dünya genelinde en süratli süper bilgisayar unvanını tekrardan kazanma fırsatını elde edebilir.

Yeni süper bilgisayarın, her bir hesaplama düğümünün çeşitli hesaplama türleri için öngörülen performans değerleri şu şekilde: çift hassasiyetli hesaplamalar için yüzlerce FP64 TFLOPS, suni zeka odaklı yarı hassasiyetli hesaplamalar için 50 FP16 PFLOPS ve suni zeka odaklı 8-bit hassasiyetli hesaplamalar için ortalama 100 PFLOPS zirve performansına yetişmesi umut ediliyor. Ek olarak, hafıza bant genişliklerinin HBM tipi hafıza kullanarak yüzlerce TB/s’ye yetişmesi öngörülüyor.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, Fugaku’nun bir hesaplama düğümünün çift hassasiyetli hesaplamalar için zirve performansı 3.4 TFLOPS, yarı hassasiyetli hesaplamalar için 13.5 TFLOPS ve hafıza bant genişliği 1.0 TB/s olarak belirlenmiş durumda.

  • MEXT, süper bilgisayarın geliştirilmesi için ilk yıl 29.06 milyon dolar ayırmayı planlıyor.
  • Toplam hükümet fonunun 761 milyon dolar üstünde olması umut ediliyor.
  • Fugaku’nun halefinin geliştirilmesinde Japonya’nın önde gelen araştırma kurumlarından önde gelen RIKEN‘in öncülük etmesi öngörülüyor.

MEXT, Fugaku Next süper bilgisayarının Japon teknolojisini kullanmasını istiyor. RIKEN’in, Fugaku ile yazılım uyumluluğunu sürdürme isteği doğrultusunda Fujitsu‘nun donanım geliştirme sürecine liderlik etmesi umut ediliyor. MEXT, Fugaku Next süper bilgisayarı için belirli bir mimari öngörmüyor; sadece belgelerde, CPU ile hususi amaçlı hızlandırıcılar yada CPU ve GPU kombinasyonunun kullanılması gerektiği öneriliyor.

Ek olarak, süper bilgisayarın geleneksel I/O iş yüklerini ve büyük ölçekli yedeklemeleri ele alabilecek gelişmiş bir depolama sistemi ile suni zeka iş yükleri için yeni I/O gereksinimlerini karşılayabilecek özelliklere haiz olması gerektiği vurgulanıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.