enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1963
EURO
36,8286
ALTIN
2.967,05
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Maymun Çiçeği Virüsü: Emareleri, Bulaşma Yolları ve Korunma Şekilleri

Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında kapsamlı bilgiler edinin. Sağlığınızı korumak için gerekli önlemleri öğrenin ve bu virüsle ilgili merak ettiklerinizi keşfedin.

Maymun Çiçeği Virüsü: Emareleri, Bulaşma Yolları ve Korunma Şekilleri
REKLAM ALANI
17.08.2024 00:04
0
A+
A-

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

COVID-19 pandemisinin tesirleri hemen hemen tam anlamıyla atlatılamamışken, Türkiye de dahil olmak suretiyle dünyanın birçok yerinde görülen Maymun Çiçeği virüsü endişelere yol açmıştır. Peki, Maymun Çiçeği (Monkeypox) virüsü nedir ve bu virüs hangi hastalıklara sebep olur? Virüs nereden ve iyi mi bulaşır? Emareleri nedir? Öldürücü müdür? Hastalık iyi mi teşhis edilir ve tedavi edilir? Virüsten iyi mi korunabiliriz? İşte tüm dünyada endişelere neden olan bu virüsle ilgili dört gözle beklenen tüm soruların cevapları:

Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilgiler

Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilgiler

Maymun Çiçeği, klinik olarak daha azca şiddetli semptomlar gösteren, geçmişte çiçek hastalığına benzer emareler taşıyan ortopoksvirus genusuna ilişkin bir DNA virüsüdür. Monkeypox olarak adlandırılan bu virüs, hayvanlardan insanlara (zoonotik) bulaşabilme özelliğine haizdir.

Maymun Çiçeği Virüsü Ne Süre Ortaya çıkarıldı?

Maymun Çiçeği Virüsü Ne Zaman Keşfedildi?

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Hastalık, ilk olarak 1958’de araştırma amaçlı tutulan maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer iki salgının görülmesiyle ortaya çıkarılmıştır. Afrika kemirgenleri ve insan olmayan primatlar, bu virüsü barındırabilmekte ve insanları enfekte edebilmektedir. İnsanlarda ilk maymun çiçeği vakası ise 1970 senesinde tespit edilmiştir. O tarihten bu yana, Orta ve Batı Afrika devletlerinde bu virüse rastlanmıştır. 2022 salgınından ilkin Afrika haricinde görülen neredeyse tüm vakalar, hastalığın yaygın olduğu ülkelere meydana getirilen internasyonal seyahatlerle bağlantılıdır.

Maymun Çiçeği Virüsü Iyi mi Bulaşır?

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

  • Virüs kaynaklı cilt döküntüleri, yara yada vücut sıvılarıyla direkt temas.
  • Karşı karşıya temas, sarılma, öpüşme, sex benzer biçimde yakın fizyolojik temas.
  • Yaranın değdiği yada vücut sıvısının geçmiş olduğu eşyalara (elbise, çarşaf benzer biçimde) dokunma.
  • Hamile hanımefendiler vasıtasıyla plasenta yöntemiyle bulaşma.
  • İyi pişmemiş etlerin tüketilmesi.

Maymun Çiçeği enfeksiyonu, semptomların başladığı andan itibaren cilt kızarıklığı ve döküntü tamamen iyileşene kadar yayılabilir. Maymun Çiçeği salgını tipik olarak 2-4 hafta sürmektedir. Semptom göstermeyen kişiler virüsü başkalarına bulaştıramaz.

Maymun Çiçeği Hastalığının Emareleri Nedir?

  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Kas ve sırt ağrıları
  • Şişmiş lenf düğümleri
  • Titreme
  • Tükenmişlik hissi
  • Vücudun çeşitli yerlerinde, bilhassa yüzde, ağız içinde, ellerde, ayaklarda, göğüste, cinsel organlarda yada anüste sivilce yada kabarıklık şeklinde görülen döküntüler

Monkeypox virüsü, çiçek hastalığıyla aynı virüs ailesinin bir parçasıdır. Maymun Çiçeği hastalığı semptomları, çiçek hastalığı semptomlarına benzer sadece daha hafifçe seyretmektedir. Hastalık çoğu zaman 2-4 hafta sürer ve bazı insanoğlu yalnız cilt döküntüsü yaşarken, ötekiler ilkin döküntü peşinden öteki semptomları deneyimleyebilir.

Maymun Çiçeği Virüsü Hastalığı Iyi mi Tedavi Edilir?

Maymun Çiçeği virüsü enfeksiyonları için hususi bir tedavi bulunmamaktadır. Sadece, Maymun Çiçeği iyi mi geçer? sorusunun cevabı önemlidir. Antiviral ilaçlar ve aşılar, çiçek hastalığına karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Tekovirimat (TPOXX) benzer biçimde antiviraller, bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar için önerilmektedir.

Maymun Çiçeği Ölümcül Mü?

Maymun Çiçeği Ölümcül Mü?

Batı Afrika türü enfeksiyonları nadiren ölümcüldür. Hastaların %99’unun hayatta kalması beklenmektedir. Sadece zayıf bağışıklık sistemi olan bireyler, 8 yaş altındaki çocuklar, egzama hastalığı bulunanlar ve hamile hanımefendiler, ciddi hastalanma yada ölüm riski taşımaktadır. Son dönemde Maymun Çiçeği ölüm oranı %3 ile %6 içinde değişmektedir.

Maymun Çiçeği Virüsünden Iyi mi Korunulur?

  • Maymun çiçeği virüsünün niçin olduğu cilt döküntüleriyle yakın temastan kaçının.
  • Virüse enfekte kişinin yaralarına yada kabuklarına dokunmayın.
  • Virüs bulaşan biriyle öpüşmeyin, sarılmayın yada yakın temasa girmeyin.
  • Yiyecek kaplarını yada bardakları paylaşmayın.
  • Hasta bireylerin yatak takımlarına, havlularına yada giysilerine dokunmayın.
  • Bilhassa hasta insanlarla temastan sonrasında ellerinizi sık sık sabun ve suyla sudan geçirin yada alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
  • Virüsü taşıyan hayvanlarla temastan kaçının.

Bu hastalığa yakalanan bir şahıs, evde izole edilmelidir. Etken döküntüleri yada başka semptomları var ise, mümkün olduğunca aile üyeleri ve evcil hayvanlardan uzak durmalıdır.

Maymun Çiçeği Hastalığı Iyi mi Teşhis Edilir?

Maymun Çiçeği Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Cilt döküntüsü olan her hastaya derhal Maymun Çiçeği tanısı koymak doğru değildir. Su çiçeği, kızamık, cilt enfeksiyonları, uyuz, sifiliz ve ilaç alerjisi benzer biçimde öteki döküntü hastalıkları da söz mevzusu olabilir. PCR testi, doğruluğu ve duyarlılığı ile tercih edilen bir laboratuvar testidir. En uygun tanı örnekleri cilt lezyonlarından ve püstüllerden elde edilmiş sıvılardır. Mümkünse biyopsi de bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Maymun Çiçeği Aşısı Var Mı?

Çiçek hastalığına karşı aşılamanın hastalığı önlemede %85 oranında etkili olduğu gözlemlerle kanıtlanmıştır. Dolayısıyla, geçmişte çiçek aşısı olan kişiler, hastalığı daha hafifçe geçirebilir. Şu anda birinci nesil çiçek aşıları yapılmamaktadır. Sadece bazı laboratuvar çalışanı yada sıhhat çalışanları, ortopoks virüslerine maruz kalma durumunda korunmak amacıyla daha yeni çiçek aşısı alabilmektedir. Oynanmış atenüe aşı virüsüne dayanan yeni bir aşının, Maymun Çiçeği hastalığını önlemek için onaylandığı bilinmektedir.

Maymun Çiçeği Virüsü ile Çiçek Hastalığı Arasındaki İlişki

Monkeypox virüsü, çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinin bir parçasıdır. Maymun Çiçeği hastalığına yakalanan bireyler, çiçek hastalığında görülen semptomların benzerlerini taşımaktadır. Çiçek hastalığından değişik olarak, Maymun Çiçeği hastalığı daha hafifçe seyretmekte ve ölümcül vakalar oldukça ender görülmektedir.

Maymun Çiçeği Hastalığı Türkiye’de Ne Süre Görüldü?

Türkiye’de ilk Maymun Çiçeği vakası 30 Haziran 2022 tarihinde tespit edilmiştir. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına bakılırsa, devletimizde bir kişide virüs saptanmıştır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.