Meta’nın uyuşturucu reklamlarıyla ilgili yaşadığı sorunlar, kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı. Kongre, bu rahatsız edici duruma karşı önlemler almak için harekete geçti. Detaylar için yazımıza göz atın.
Kâr amacı gütmeyen Tech Transparency Project, Feysbuk ve Instagram platformlarında yasadışı uyuşturucu reklamlarının varlığını tespit etti. Bu reklamlar, kullanıcıları üçüncü taraf hizmetlerine yönlendirmekte ve bu durum, toplumsal medya kullanıcıları içinde ciddi endişelere yol açmaktadır. Bunun üstüne, ABD Kongresi’nin on dokuz üyesi, Meta CEO’su Mark Zuckerberg‘e bir mektup göndererek, firmanın bu yasadışı uyuşturucu reklamlarının platformlarında niçin engellenmediğini sorguladılar.
Meta’nın Uyuşturucu Reklamlarıyla Imtihanı Tech Transparency Project’in raporu, kullanıcıları çeşitli uyuşturucuları satın alabilecekleri üçüncü taraf hizmetlere yönlendiren yüzlerce reklamı ortaya çıkardı. Bu reklamların, kullanıcıları Telegram benzer biçimde dış uygulamalara yönlendirdiği de dikkat çekici bir detay. Raporun yayımlanmasının derhal peşinden, Kurultay üyeleri Zuckerberg’e yazdıkları mektupta, “Meta toplumsal sorumluluğundan kaçmaya ve kendi topluluk kurallarına karşı gelmeye devam ediyor benzer biçimde görünüyor” ifadesini kullandılar.
İlginç bir halde, geçmişte Meta, ABD’de “yasadışı uyuşturucu satışını kolaylaştırmak” suçlamasıyla esasen bir soruşturmadan geçmiş olmasına karşın, hala bu tür reklamlarla ilgili tedbir almadığı gözlemleniyor. Dahası, tespit edilen reklamların Meta tarafınca onaylanan ve gelir getiren reklamlar olduğu belirtiliyor. Reklamların başlıkları, açıklamaları, fotoğrafları ve reklamveren hesap adlarının çoğunun yasadışı uyuşturuculara belirgin referanslar ihtiva ettiği de vurgulanıyor.
Zuckerberg’e hitaben yazılan mektupta, Meta’nın bu problemi iyi mi ele aldığına dair daha çok detay ortaya çıkarmayı amaçlayan 15 sual içeriyor. Kurultay üyeleri, Meta ve Zuckerberg’in bu sorulara 6 Eylül’e kadar cevap vermesini talep etti. Meta ise, mektuba cevap vereceklerini ve firmanın uyuşturucularla ilgili yüz binlerce reklamı reddettiklerini belirtti.