Opioid aşırı doz riskine karşı geliştirilen iSOS implantı, yenilikçi bir çözüm sunuyor. Bu teknoloji, bağımlılık tedavisinde devrim yaratmayı hedefliyor ve hastaların güvenliğini artırmayı amaçlıyor.
Haşhaş bitkisinden elde edilmiş organik bileşiklerden türetilen opioidler, birçok mühim hastalığın tedavisinde etkili bir halde kullanılmaktadır. Sadece, bu kuvvetli ilaçların aşırı kullanımı bağımlılığa yol açabilmekte ve ciddi sıhhat problemlerine niçin olabilmektedir. Bilhassa, opioid aşırı dozu, ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Bu tür durumlarda, opioid tesirini tersine çevirmek için kullanılan nalokson ilacının acil olarak alınması dirimsel ehemmiyet taşımaktadır. Zira, vakit kaybı durumunda ölüm riski ciddi şekilde artmaktadır.
Son dönemde meydana getirilen bir emek verme, aşırı doz kaynaklı ölüm riskine karşı çığır açıcı bir çözüm sunmaktadır. iSOS implantı, aşırı dozdan meydana gelen riskleri minimize etme potansiyeline haizdir. Opioid Güvenliği için İmplante Edilebilir Sistem olarak adlandırılan bu aygıt, MIT ve Harvard’a bağlı Brigham and Women’s Hospital araştırmacıları tarafınca geliştirilmiştir. İmplant, 78 mm uzunluğunda, 12 mm genişliğinde ve 8 mm kalınlığındadır. İçerisinde 10 miligram nalokson bulunduran bu aygıt, ek olarak bir pil, vibratör, Bluetooth modülü, çoklu EKG elektrotları ve çeşitli sensörler içermektedir.
iSOS implantı, karın boşluğundaki solar pleksus bölgesine, lokal anestezi ile yerleştirilmektedir. Bu implant, hastanın vücut ısısını, kalp atış hızını, solunum hızını ve kandaki oksijen doygunluğunu devamlı olarak seyretme kabiliyetine haizdir. Bu parametrelerdeki değişimler, opioid doz aşımının meydana geldiğini gösterdiğinde, aygıt, hem sesli hem de dokunsal bir uyarı üretmek için vibratörünü devreye alır. Ek olarak, hastanın ve acil durum bağlantı kişisinin akıllı telefonundaki uygulamaya anlık ikazlar gönderir. Eğer yanlış bir durum söz mevzusu olursa, uygulama vesilesiyle işlemin durdurulması sağlanabilir. Sadece, bu müdahale yapılmazsa, iSOS implantı kan dolaşımına hızla nalokson pompalamaya devam eder.
Laboratuvar testlerinde, bu yenilikçi aygıt, aşırı dozda fentanil alan domuzların %96’sını averaj 3,2 dakika içinde başarıyla hayata döndürmeyi başarmıştır. İmplantın bataryası, yaşam emarelerini 16 gün süresince seyretmek için kafi güç sağlamaktadır ve gereksinim duyulduğunda kablosuz olarak tekrardan şarj edilebilmektedir. Ek olarak, implanttaki naloksonun bitmesi durumunda, deri kanalıyla implantın üstünde bulunan bir porta hipodermik iğne ile tekrardan doldurulabilmektedir.