enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1978
EURO
36,7614
ALTIN
2.966,78
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

Oxford Üniversitesi’nden Devrim Durumunda Güneş Enerjisi Çözümü

Oxford Üniversitesi, devrim niteliğindeki güneş enerjisi çözümü ile sürdürülebilir enerji üretiminde çığır açıyor. Yenilikçi teknolojileri ve araştırmaları ile temiz enerjiye geçişte önemli bir adım atıyor. Detaylar için tıklayın!

Oxford Üniversitesi’nden Devrim Durumunda Güneş Enerjisi Çözümü
REKLAM ALANI
14.08.2024 00:08
0
A+
A-

Oxford Üniversitesi Fizik Kısmı’nde görevli bilim adamları, güneş enerjisi üretiminde çığır açacak bir yaklaşım geliştirdi. Geleneksel silikon tabanlı güneş panellerine olan bağımlılığı azaltmayı hedefleyen bu ultra ince esnek film, basit nesnelerin yüzeylerine uygulanabilen yeni bir enerji üretim malzemesi yardımıyla güneş enerjisi üretiminde mühim bir artış sağlıyor.

Ultra İnce ve Her Yüzeye Uygulanabilir

Ultra İnce ve Her Yüzeye Uygulanabilir

Geliştirilen bu yeni ışık emici araç-gereç, perovskit katmanlarının istiflenmesiyle oluşturuluyor. İnce ve esnek yapısıyla bu araç-gereç, binaların dış cephelerinden sırt çantalarına, otomobillerden cep telefonlarına kadar neredeyse her yüzeye uygulanma özelliğine haiz. Oxford’da ortaya konan yenilikçi teknik, çoklu ışık emici katmanları bir araya getirerek güneş hücresinin daha geniş bir ışık spektrumunu yakalamasını sağlıyor. Böylece aynı miktardaki güneş ışığından daha çok enerji üretimi mümkün hale geliyor.

Yüksek Enerji Verimliliği

Bağımsız bir kurum olan AIST tarafınca meydana gelen ölçümlere bakılırsa, bu yeni araç-gereç yüzde 27’nin üstünde enerji verimliliği sunarak geleneksel silikon fotovoltaiklerin performansına yetişiyor. Bu ilerleme yardımıyla, oldukca katmanlı yaklaşımın sağlamış olduğu verimlilik artışı yalnız beş yıl içinde yüzde 6’dan yüzde 27’ye yükselmeyi başardı. Oxford araştırmacıları, bu teknik ile fotovoltaik cihazların yüzde 45’i aşan verimliliğe ulaşabileceğine inanıyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Güneş Çiftliklerine Olan İhtiyacı Azaltma Potansiyeli

Bu yenilik yalnız enerji verimliliği ile değil, bununla beraber esnekliği ve oldukca yönlülüğü ile de dikkat çekiyor. Yalnız 1 mikron kalınlığındaki bu araç-gereç, bir silikon levhadan 150 kat daha ince. Bu ince ve esnek yapı, mevcut güneş panellerinin aksine neredeyse her yüzeye uygulanabiliyor, bu sayede daha azca silikon bazlı panele ve güneş çiftliğine gerekseme duyuluyor. Bu gelişme, güneş enerjisinin maliyetlerini daha da azaltabilir ve onu en sürdürülebilir yenilenebilir enerji kaynaklarından biri haline getirebilir.

Gelecek İçin Ümit Verici Bir Teknoloji

2010 yılından bu yana, küresel averaj güneş elektriği maliyeti neredeyse yüzde 90 oranında düştü. İnce film perovskit benzer biçimde yeni malzemeler, silikon panellere ve hususi amaçlı güneş enerjisi çiftliklerine olan ihtiyacı azaltarak, yeniliklerin ek maliyet tasarrufu vaat etmesine olanak tanıyor. Sadece, bu değişen teknolojinin hemen hemen araştırma aşamasında bulunduğunu belirtmek önemlidir. Oxford, yeni tasarlanan perovskit panellerinin uzun vadeli istikrarı hakkında hemen hemen net bilgiler sunmamaktadır. Uzun solukta istikrar, perovskit panellerin en büyük zorluğu olarak karşımıza çıkıyor.

Ticarileşme Çabaları

Ticarileşme Çabaları

Bunun yanında, perovskit fotovoltaikleri ticarileştirmek amacıyla 2010 senesinde kurulan Oxford PV, kısa bir süre ilkin Almanya’da büyük ölçekli fotovoltaik üretimine adım atmıştır. Bu tesis, “perovskite-on-silicon” tandem güneş hücreleri için dünyanın ilk hacimli üretim hattı olarak öne çıkıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.