enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,2028
EURO
36,8693
ALTIN
2.972,34
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
9°C

Süper Kütleli Kara Deliklerin Galaksi Üstündeki Tesirleri

Süper kütleli kara deliklerin galaksiler üzerindeki etkilerini keşfedin. Bu devasa yapılar, yıldızların oluşumunu, galaksi dinamiklerini ve evrenin yapısını nasıl şekillendiriyor? Bilimsel bakış açılarıyla bu gizemli fenomeni inceleyin.

Süper Kütleli Kara Deliklerin Galaksi Üstündeki Tesirleri
REKLAM ALANI
21.08.2024 00:36
0
A+
A-

Yeni Bir Araştırma: Süper Kütleli Kara Deliklerin Galaksi Üstündeki Tesirleri

Yeni Bir Araştırma: Süper Kütleli Kara Deliklerin Galaksi Üzerindeki Etkileri

Çin’de meydana gelen çarpıcı bir emek harcama, süper kütleli bir kara deliğin kendi galaksisinin yaşam döngüsü üstündeki etkilerini direkt ortaya koydu. Çin ve Fransa’dan gelen araştırmacılar, yakın çevredeki 69 galaksiyi incelediklerinde, bir galaksinin merkezindeki kara deliğin çevresindeki soğuk gazı ısıtarak yoğunlaşmasını engelleyebileceğini ve böylece yeni yıldızların doğumunu kısıtlayabileceğini keşfettiler.

Süper Kütleli Kara Deliklerin Galaksi Üzerindeki Etkileri

Büyük Kara Delikler: Yıldız Oluşumuna Engel

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Uzmanların görüşüne gore, soğuk gaz, yıldızların oluşumu için tehlikeli sonuç bir hammadde durumunda. Araştırmanın bulguları, kara deliğin hacminin büyüklüğü ile galaksideki soğuk gaz miktarı içinde ters bir ilişki bulunduğunu gösteriyor. Şu demek oluyor ki, süper kütleli kara delikler, galaksilerin yaşamlarını sömürüyor benzer biçimde görünmektedir. Bu bulgu, bazı galaksilerin niçin büyümeye devam ederken diğerlerinin duraklama aşamasında bulunduğunu anlamamızda mühim bir ışık tutuyor.

Bu durumu, bir mumun üstüne ters çevrilmiş bir bardak konulmasına benzetebiliriz. Mum, birkaç saniye içinde havasızlıktan sönüyorken, kara delik de galaksinin yeni yıldız üretimini engelliyor. Yeni yıldızların oluşmaması ise galaksinin yaşam dinamikleri için negatif sonuçlar doğuruyor. Araştırma, kara deliğin hacmi ile yıldız oluşumu için yaşamsal öneme haiz soğuk gazın varlığı içinde direkt bir ilişki bulunduğunu ortaya koymakta.

Kuram ve Kanıt: Uzun Bir Seyahat

Gökbilimciler, kara deliklerin yeni yıldız oluşumunu engelleme potansiyeline haiz bulunduğunu daha ilkin öne sürmüşlerdi, sadece bu teoriyi destekleyecek direkt bir kanıt elde edememişlerdi. Yeni çalışmada, yıldızlararası ortamın ana bileşeni olan atomik hidrojen isminde olan bir gaz türü üstüne yoğunlaşıldı. Araştırma, bir galaksideki atomik hidrojen miktarının, toplam yıldız sayısı yada galaktik şişkinliğin boyutundan ziyade, merkezdeki kara deliğin kütlesiyle kuvvetli bir halde ilişkili bulunduğunu belirledi.

Ek olarak, kara delik hacminin tesiri ortadan kaldırıldığında, soğuk gaz içinde ne olduğu ile öteki faktörler arasındaki ilişki oldukça zayıf kaldı. Bu durum, kara delik hacminin bir galaksideki soğuk gaz miktarını etkileyen en mühim fizyolojik parametre bulunduğunu gösteriyor. Bilim adamları bu bulgu için iki ihtimaller içinde izahat sunuyor:

  • Birinci izahat: Kara delik, galaksiden gaz fırlatabilir. Sadece bu durum pek ihtimaller içinde görünmüyor, bundan dolayı birçok galaksi etken kara deliklere haiz olmasına karşın hâlâ yıldız meydana getirmeye devam ediyor.
  • İkinci izahat: Etken bir kara delikten çıkan jetlerin çevredeki gazı ısıtarak galaksiyi beslemesini engellemesi; bu süreç galaksi açlığı olarak biliniyor. Bu kuram, kozmoloji araştırmalarındaki sayısal simülasyonlarla da destekleniyor.

Araştırma ekibi, Çin’in FAST radyo teleskobu ile Cenup Afrika ve Avustralya’da kurulması planlanan Square Kilometre Array’den elde edilecek verileri kullanarak bu bulguları daha derinlemesine kontrol etmeyi planlıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.